Features

Είναι Jazz ή Hip Hop;

Θεοδόσης Γενιτσαρίδης

/ Features/
18 Ιαν 2019

Παρουσιάζουμε μερικούς εξαιρετικούς πειραματικούς δίσκους που ακούσαμε την χρονιά που πέρασε και μας έκαναν θετική εντύπωση.

Είναι Jazz ή Hip Hop;

"Τι παράξενο ακούσαμε το 2018"

H hip hop είναι από τις λίγες μουσικές που εξελίσσεται στις μέρες μας. Η jazz από την άλλη είναι από τις μουσικές που άντεξε στον χρόνο και εκτός του ότι επίσης εξελίχθηκε ακραία έχει φτάσει να συγκινεί (ακόμα) μετά από δεκαετίες. Τα τελευταία χρόνια μουσικές όπως soul, dub, electronic και προφανώς instrumental hip hop και jazz έχουν έρθει πάρα πολύ κοντά και μας χαρίζουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Η ανταλλαγή ιδεών και μουσικών είναι πλέον συχνή, οπότε μην ξέροντας που να το εντάξουμε (όχι ότι μας νοιάζει αν θα τα πούμε hip hop ή jazz) θα παρουσιάσουμε μια δεκαριά εξαιρετικούς πειραματικούς δίσκους που ακούσαμε την χρονιά που πέρασε και μας έκαναν θετική εντύπωση. Η σειρά είναι τυχαία και δεν έχει την παραμικρή σημασία.

Kiefer – Happysad [Stones Throw Records]

Kiefer – Happysad.jpg

Το "Happysad" είναι ο δεύτερος δίσκος του πιανίστα από το Los Angeles. Εδώ θα ακούσεις ένα πειραγμένο πιανιστικό jazz πείραμα το οποίο εμπλουτίζεται με συγκεκριμένα beat που κάνουν την σύγχρονη jazz ένα instrumental hip hop αυτοσχεδιασμό.

Spotify Bandcamp

Ambrose Akinmusire - Origami Harvest [Blue Note Records]

Ambrose Akinmusire - Origami Harvest.jpg

Από πίσω ακούς μια jazz δωματίου με ρίζες σε κλασική μουσική. Το rap του Kool A.D (και του LMBR-JCK T σε ένα κομμάτι) όμως το αλλάζει, το κάνει ποιητικό και προσιτό σε διαφορετικά αυτιά. Το αποτέλεσμα είναι ένα όμορφο ταξίδι από τον βορρά στον νότο της Αμερικής που παρότι εξαντλητικό καταλήγει ονειρικό.

Spotify Soundcloud

Swarvy – Anti-Anxiety [Paxico Records]

Swarvy – Anti-Anxiety.jpg

Χαμηλοκουρδισμένο jazz rap που που δείχνει ότι ο ανεξάρτητος ήχος έχει βλέψεις και τεράστιο ταλέντο. Οι ιδέες εδώ είναι εκπληκτικές. Ουσιαστικά ο Mark Sweeny φτιάχνει τα πάντα μόνος του και συνεργάζεται με πολλούς και διάφορους σε όσα κομμάτια έχουν φωνητικά. Μπλέκει τόσο ωραία τις μουσικές όσο κανένας.

Spotify Bandcamp

Makaya McCraven - Universal Beings [International Anthem Recording]

Makaya McCraven - Universal Beings .jpg

Εξαιρετικός drummer. Φτιάχνει προχωρημένη jazz, downtempo ήχο και τελικά ένα instrumental hip hop που σε υπνωτίζει. Με την βοήθεια της κιθάρας γίνεται ακόμα πιο πειραματικό, μοντέρνο και εξαιρετικά ενδιαφέρον.

Spotify Bandcamp

L' Indecis - Playtime (EP) [Chillhop Records]

L' Indecis - Playtime.jpg

Χαλαρή ατμόσφαιρα, chill out ήχοι και μια fusion θα έλεγε κανείς jazz που μεταξύ beat και breaks παρουσιάζει κάτι φανταστικό. Από τα πιο έξυπνα κομμάτια που θα ακούσεις ποτέ. Θα ταίριαζε σε ακρογιαλιές, βουνοκορφές, ταξίδια και χαλάρωμα στο σπίτι.

Spotify Bandcamp

Idris Ackamoor ☥ The Pyramids - An Angel Fell [Strut Records]

Idris Ackamoor   The Pyramids - An Angel Fell.jpg

Αυτή η συνεργασία αποδίδει ένα πνευματικό afro-dub-jazz. Έχει ρυθμό, έχει χαλαρότητα, έχει και ατμόσφαιρα. Είναι πολύ ιδιαίτερο άκουσμα και δεν θα πείσει εξ αρχής ούτε φίλους της jazz, αλλά ούτε κάποιου άλλου ρυθμικού παρακλαδιού. Στο τέλος όμως θα τους κρατήσει όλους!

Spotify Bandcamp


R+R=NOW - Collagically Speaking [Blue Note Records, Capitol]

R+R=NOW - Collagically Speaking.png

Το τέλειο πάντρεμα jazz και hip hop υπό soul επιρροές και fusion ιδέες. Ασύλληπτα ενδιαφέρον μίγμα μουσικών. Πιάνο, vocoder, τρομπέτα, beatbox, μπάσο και τύμπανα. Τι άλλο θες; Α ναι, ωραίο πολιτικό στίχο. Έδεσε το γλυκό.

Spotify Soundcloud

Moses Boyd - Displaced Diaspora [Exodus Records]

Moses Boyd - Displaced Diaspora.jpg

Έχει jazz, soul, rap, hip hop και μπόλικη Αφρική. Εξαιρετικές επιρροές και ήχοι που αν και αταίριαστοι μπολιάστηκαν και δέθηκαν εκπληκτικά. Η σκηνή του Λονδίνου κρύβει μερικά διαμάντια. Ανακαλύψτε τα.
Spotify Bandcamp

David Murray & Saul Williams - Blues For Memo [Motéma]

David Murray & Saul Williams - Blues For Memo.jpg

Eξαιρετική συνεργασία των δύο όχθων. όπου οι δύο κόσμοι δεν χρειάζεται να αλλάξουν καν για να συναντηθούν. Το σαξόφωνο του David Murray και το αντιεμπορικό hip hop του Saul Williams. Ρυθμός και ραπάρισμα πάνω σε απίθανη post-bop μουσική.

Spotify

Denmark Vessey - Sun Go Nova [Mello Music Group]

Denmark Vessey - Sun Go Nova.jpg

Είναι πιο σκληρό από τα υπόλοιπα. Δεν κωλώνει πουθενά. Είτε στο τραγουδιστικό κομμάτι, είτε στο μουσικό όμως μπορεί να γίνει και να ακουστεί πολύ όμορφο. O Denmark από το Detroit τα κάνει όλα να ακούγονται βρώμικα.

Spotify BandcampRELATED