Features

Φρέσκα 10/23!

Θεοδόσης Γενιτσαρίδης

/ Features/
2 Νοε 2023

Σκάψτε, βρείτε, ψαχτείτε και ακούστε τις πέντε πιο φρέσκες κυκλοφορίες που ακούσαμε πρόσφατα. H μουσική είναι μία. Δεν έχει όρια. Δεν έχει στεγανά.

Φρέσκα 10/23!

Σκατά στον ιμπεριαλισμό. Σκατά στους εγκληματίες πολέμου. Σκατά σε όποιον σκοτώνει. Όταν βομβαρδίζει ο Αμερικάνος, ο Ισραηλινός, ο Ρώσος και ο Ευρωπαίος σπίτια, νοσοκομεία και παιδάκια είναι άμυνα και δικαίωμα… Όταν διαμαρτύρεται, αντιδρά και αντεπιτίθεται διεκδικώντας την ελευθερία του ο καταπιεσμένος, ο κατακτημένος και ο χτυπημένος είναι τρομοκρατία… Εμείς είμαστε με την ειρήνη και την ζωή, χωρίς σύνορα, θρησκείες και εχθρούς.

Άλλος ένας μαύρος μήνας για αυτόν τον άθλιο κόσμο που έχει φτιάξει ο καπιταλισμός. Ευτυχώς βρήκαμε πολλή jazz μαζεμένη. Και μάλιστα με εντυπωσιακά προϊόντα. Καλλιτέχνες που τα προηγούμενα χρόνια φιγούραραν σε άπειρες λίστες με top επιλογές και είχαν δώσει αγαπημένα ακούσματα και σε συντάκτες του kickit!

Στα hip hop δεν πρόλαβα ν’ ακούσω το νέο ΜΙΚΕ. Άλλοι λένε είναι φανταστικό, άλλοι ότι είναι βαρετό! Βρείτε το.

1 irreversible

Irreversible Entanglements - Protect Your Light

[Impulse!]
Avant-Garde Jazz, Jazz Poetry, Spiritual Jazz, Free Jazz

Είναι άλλο ένα εξαιρετικό άλμπουμ. Κρατάει κάτι σταθερό. Νιώθεις ότι έχουν ένα δικό τους ήχο πλέον. Oι αμήχανες αναγνώσεις (ποίηση) που παρουσιάζει η Moor Mother μπορεί να ξενίσουν κάποιους. Οφείλεις και πρέπει να την ακούς σαν ένα ακόμα μουσικό όργανο. Αυτή εξακολουθεί να είναι ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες που ωθούν το είδος μπροστά, αρέσει δεν αρέσει!

Spotify

2 matana

Matana Roberts - Coin Coin Chapter Five: In the Garden

[Constellation]
Avant-Garde Jazz

Όσοι γνωρίζουν την καλλιτέχνη, πάνω κάτω ξέρουν τι να περιμένουν. Όσοι όχι, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ανατρέξετε άμεσα και στα υπόλοιπα κεφάλαια (coin coin chapters) της δουλειάς της. Προχωρημένη και ακραία πειραματική μουσική, με jazz υπόβαθρο, τρομερούς ρυθμούς και εξαιρετικές ιδέες. Αυτή η δημιουργική μοντερνιά δεν έχει όμοιο, ούτε προηγούμενο! Μιλάμε για μούρλα ρε!

Bandcamp

3 idris

Idris Ackamoor & The Pyramids - Afro Futuristic Dreams

[Strut Records]

Afro-Jazz, Spiritual Jazz, Funk

Μία ώρα και ένα τέταρτο μουσικής σε μία μόνο κυκλοφορία είναι πολλά. Ειδικά στην εποχή μας που ο κόσμος βαριέται στο πρώτο δίλεπτο σε οτιδήποτε κάτσει να ακούσει ή να δει. Όμως σε αυτή την κυκλοφορία, ο τρόπος σύνθεσης, η ενορχήστρωση και όλη η ατμόσφαιρα δικαιολογεί την διάρκεια. Άραξε και απόλαυσε το. Είναι μια καλοφτιαγμένη jazz πολλών ειδών από ένα συγκρότημα μόνιμα σε εγρήγορση και διαδικασία.

Bandcamp

4 alabaster

Alabaster dePlume - Come With Fierce Grace
[International Anthem]
Spiritual Jazz

Με την προηγουμενη δουλειά είχα ενθουσιαστεί. Δεν θα πω το ίδιο και εδώ. Δεν είναι κακό βέβαια. Υπάρχουν μερικά κομμάτια, ειδικά αυτά με τις συνεργασίες, όπως τα "Sibomandi", "Greek Honey Slick", "Fall on Flowers", "The Best Thing in the World" και "Naked Like Water" που είναι εξαιρετικά. Στο υπόλοιπο θα το έλεγα αρκετά πειραματικό. Μοιάζει με τα παλιά του και σίγουρα χαρίζει εντυπωσιακά σημεία και στιγμές.

Bandcamp

5 Armand Hammer - We Buy Diabetic Test Strips

Armand Hammer - We Buy Diabetic Test Strips

[Fat Possum Records]

Experimental Hip Hop

Είναι ο billy woods και ο Elucid! Αρκετά πειραματικό. Με πολλές συνεργασίες. Οι ιδέες και οι διαφορετικοί ήχοι αστείρευτοι. Φτύνουν φωτιές. Οι στίχοι αρκετά ενδιαφέροντες. Όπως και να το κάνουμε ραπάρουν φανταστικά. Είναι αρκετά αφηρημένο, ιδιαίτερα αν επικεντρωθούμε στα beats. Αν δεν σε κρατάει αυτό το abstract τότε δεν θα σου αρέσει. Αν δεν σε απασχολεί τότε μάλλον βρήκες τον δίσκο της χρονιάς.

Bandcamp

RELATED