Features
Ο Nipsey Hussle δεν ήταν απλά ένας ράππερ, ήταν ένα κίνημα

Austinmod

/ Features/
7 Απρ 2019

Αφιέρωμα του KickIt στον μεγάλο rapper που δολοφονήθηκε για την κοινωνική του δράση. Μέρος 1ο.

Ο Nipsey Hussle δεν ήταν απλά ένας ράππερ, ήταν ένα κίνημα

Όποιος ήταν ενήμερος για τη δράση του Nipsey ενάντια στις αρνητικές επιπτώσεις των συμμοριών δεν μπορεί να έμεινε έκπληκτος. Ενώ οι Crips and Bloods είχαν δώσει φοβερό πάτημα για ιστορίες και θεματικές στο Hollywood και σε άλλους rappers, ο Nipsey είχε αποφασίσει να σπάσει το μύθο και το εντυπωσιακό περιτύλιγμα από τις ιστορίες αυτών των συμμοριών.

Μίλησε ανοιχτά ενάντια σε rappers που τα είχαν καλά και συμμαχούσαν με συμμορίες για να κάνουν εντύπωση είναι έχουν ένα "άγριο" προφίλ, όχι για να τους επιτεθεί αλλά για να τους υπενθυμίσει ότι για πολλούς νέους ανθρώπους, το να ενταχθούν σε μια συμμορία δεν είναι θέμα επιλογής αλλά θέμα επιβίωσης. Πολύς κόσμος έχει πεθάνει για τα χρώματα που επέλεξε. Αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να θαφτεί κάτω από το χαλί. Ο Nipsey ήταν εκεί για να το φέρει στην επιφάνεια.

Παρά την ακλόνητη στάση του γύρω από αυτό το θέμα, ο 33χρονος έκανε σκληρές προσπάθειες για να ανοίξει γέφυρες επικοινωνίας με rappers που είχαν σχέση με τους Bloods (γνωστή συμμορία του LA), όπως ο The Game και ο YG από το Compton και ο Jay Rock από το Watts. Όταν ο Nipsey πέρυσι κυκλοφόρησε το πολυαναμενόμενο ντεμπούτο άλμπουμ του, ο The Game πόσταρε το εξώφυλλο στο Instagram, κάνοντας αναφορά στην πρώτη τους συνάντηση.

"Ποτέ δεν πίστευα ότι ο μικρός nigga που μου έδωσε το demo του σε ένα parking στο Crenshaw θα γινόταν ένας από τους αγαπημένους μου West Coast MCs... όπως σου είχα πει εκείνη τη μέρα που μου το έδωσες nigga, 'αν το θές θα το καταφέρεις'... περήφανος για σένα κολλητέ."

Δυο μέρες νωρίτερα, ¨οταν η Cardi B δέχτηκε σφοδρή κριτική για μια αναφορά που έκανε στους Bloods σε ένα Instagram post, ο Nipsey την υπερασπίστηκε, στα πλαίσια μιας ραδιοφωνικής συνέντευξης, λέγοντας ότι υπάρχουν σίγουρα πράγματα που οι Bloods και οι Crips μπορεί να λένε μεταξύ τους αλλά καλό θα ήταν αυτά να μην λέγονται δημόσια ή στους στπιχους ενός τραγουδιού.

"Θα πρέπει μάλλον να το διορθώσει, να βγει δημόσια και να πει 'κοιτάχτε, έτσι μιλάνε οι Bloods μεταξύ τους. Δεν θέλαμε να προσβα΄λουμε κανέναν'" είπε "Είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα και πρέπει να καταλάβουμε ότι κάποιοι μπορεί να προσβληθούν όταν το κάνεις αυτό. Πρέπει να έχεις υπόψιν σου: στο LA έχουμε δική μας κουλτούρα. Αυτό δεν είναι ούτε αισθητική ούτε μόδα. Ξέρεις ότι η γιαγιά σου θα σου πει να αλλάξεις χρώμα στα κορδόνια σου πριν βγεις έξω από τ'αμάξι."

Μετά το θάνατό του, η Cardi B απέδωσε τιμές γράφοντας "Rip σε έναν άνθρωπο που πραγματικά ύψωνε ανάστημα, έναν εκπρόσωπο της θετικής ενέργειας και της αλλαγής στην κοινότητα. Ας δίνει ο Θεός στην οικογένειά σου δύναμη. Δεν μπορεί κανείς να σκοτώσει την αγάπη και τον σεβασμό".

Σε ένα από τα τελευταία του tweets ο Nipsey πόσταρε μία φωτογραφία του φορώντας ένα τζιν μπουφάν στολισμένο με μπλε και κόκκινες λεπτομέρειες, χρώματα που φορούν οι δύο αντίπαλες συμμορίες του LA, και μερικές ώρες πριν δολοφονηθεί, είπε "Το να έχεις δυνατούς εχθρούς είναι ευλογία".

ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ CRENSHAW

Είναι οδυνηρό το γεγονός ότι ο Nipsey έπεσε νεκρός από πυροβολισμούς στο κεφάλι και α=στο σώμα του στο parking του "The Marathon Clothing smartstore" του οποίου ήταν ιδιοκτήτης, κοντά στη συμβολή των οδών Slauson και Crenshaw. Αυτοί οι δύο δρόμοι σημαίνουν πολλά πράγματα για τη ζωή του.

IMG_6220.jpg

Πιστός στην τέχνη και στην πόλη τουμ ο Nipsey επικαλούταν συχνά τη γενέτηρά του, ξεκινώντας με το mixtape "Slauson Boy Volume 1" το 2005 και συνεχίζοντας με την τριλογία "Bullets Ain't Got No Name". Το όγδοο mixtape Που κυκλοφόρησε το 2013 το ονόμασε "Crenshaw" και το πούλαγε 100$ το κομμάτι. O Jay-Z αγόρασε τα 100 από τα 1.000 διαθέσιμα αντίτυπα.

"Έλαβα ένα email μέσω της ομάδας μου που έλεγε ' ΗRoc Nation εκ μέρους του Jay Z θέλει να αγοράσει 100 κομμάτια. Που πληρώνουμε και πότε θα τα λάβουμε;" είπε σε μια εκπομπή του MTV. "Μας έστειλαν $10.000. Τους στείλαμε 100 CDs. ...δεν είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τον Jay, αλλά μέσω των ανθρώπων του φάνηκε ότι σέβεται τη δράση μας και όλα, οπότε παρέμεινα ταπεινός."

Μην ξεγελιέστε με την περιγραφή "studio debut". O Nipsey συνεργάστηκε με ονόματα όπως ο Drake, ο Meek Mill και ο Rick Ross πολύ πριν κυκλοφορήσει το "Victory Lab" πέρυσι από την Atlantic Records, κερδίζοντας μία υποψηφιότητα Grammy για το καλύτερο rap album (το βραβείο τελικά πήρε η Cardi B). Για μιάμιση δεκαετίς, ο Nip συμπλήρωσε έναν χοντρό κατάλογο από μουσική, κυκλοφόρησε πολλά Mixtapes που παρήγαγε ο ίδιος από το label του All Money In, το οποίο δημιούργησε όπως ο ίδιος έλεγε, για να διατηρήσει την δημιουργική του ελευθερία.

Αν και πολλοί χαρακτηρίζουν τη μουσική του Nipsey ως gangsta rap, αυτή ακουμπάει πολλά είδη της hip-hop όπως το g-funk, ήχοι που θυμίζουν τον αέρα της εποχής του Dr Dre που κυριαρχούσε στους δρόμους του Crenshaw στα 1990s.

Οι στίχοι του επίσης δεν ακολουθούν κάποια συγκεκριμένη νόρμα. Από bombast και braggadocio στο gangsta, ασχολήθηκε και με το introspection όπως πολλοί από τους λεγόμενους συνειδητούς rappers όπως ο Chance the Rapper και ο Talib Kweli.

Αυτό φάνηκε στο "Dedication", τραγούδι από το Victory Lab, σε συνεργασία με τον Kendrick Lamar, ο οποίος είχε ενώσει τους Bloods και τους Crips μέσω του Top Dawg Entertainment.

Στο συγκεκριμένο τραγούδι ο Nipsey λέει "Young black n***a trapped and he can't change it/Know he a genius, he just can't claim it/'Cuz they left him no platforms to explain it/He frustrated so he get faded, but deep down inside he know you can't fade him/How long should I stay dedicated? How long till opportunity meet preparation?/I need some real n***a reparations before I run up in your bank just for recreation."

RELATED

Return to blog