Features

Ο Εισβολέας σπάει τα σύνορα της μουσικής και ξεπερνάει τον εαυτό του

Austinmod

/ Features/
28 Ιαν 2020

Ό,τι κι αν κάνεις δεν μπορείς να χάσεις το live της Παρασκευής στο Gagarin

Ο Εισβολέας σπάει τα σύνορα της μουσικής και ξεπερνάει τον εαυτό του

Ο Εισβολέας ή Λιάκος ετοιμάζεται από καιρό με την ανανεωμένη μπάντα του να μας μεταφέρει τον μοναδικό του ήχο και το συναίσθημα που κουβαλάει όλα αυτά τα χρόνια που ασχολείται με τη μουσική. Και λέμε μουσική και όχι Hip-Hop ή Rap γιατί ο ίδιος μας έχει αποδείξει ότι η μουσική του και κυρίως ο τρόπος σκέψης του δεν έχει όρια, είδη, νόρμες και κανόνες.

Γεννημένος στην Αθήνα και περπατημένος σε Κυψέλη και Γαλάτσι αλλά με τις καλαματιανές του ρίζες ενεργές, ασχολήθηκε από μικρή ηλικία με τις ρίμες, ώσπου το 1997 μαζί με τον Γέλω και τον Ταραξία έφτιαξαν τους Άγνωστους Γνωστούς, όπου μετονομάστηκαν σε Άλφα Γάμα μετά από νομικές απειλές του παλιού "ροκ" συγκροτήματος Γνωστοί Άγνωστοι (φήμες!). Οι Άλφα Γάμα δεν άργησαν να κάνουν αίσθηση στην ελληνική Hip-Hop σκηνή και κατάφεραν γρήγορα να βγουν από τη σκιά των ΖΝ, αποκτώντας τον δικό τους ήχο και προσωπικότητα με αποκορύφωμα το classic album τους Αγνωστοφοβία.

eisvoleas-realistis-1.jpg

Αργότερα μαζί με τον Τάκη Τσαν αποτέλεσαν ένα εκρηκτικό δίδυμο φτιάχνοντας τα Τιγρέ Σποράκια, ένα συγκρότημα που αποτελούνταν από δύο ισχυρές προσωπικότητες με μοναδικό και διαφορετικό style ο καθένας τους και το αποτέλεσμα ήταν ό,τι πιο bounce και funky έχουμε ακούσει! Ο δίσκος τους "Θεωρία και Πράξη" αποτελεί κατά τη γνώμη μου άλλο ένα classic album.

Ο Είσβο παράλληλα με όλα αυτά δεν σταμάτησε ποτέ τη δημιουργία και την καλλιτεχνική του δίψα και "την έψαχνε" σε όλα τα επίπεδα, από διαφορετικά στυλ σε ρίμες μέχρι και τις μουσικές παραγωγές. Αποτέλεσμα όλης αυτής της καλλιτεχνικής ανησυχίας ήταν πολλά Mixtapes και solo lps όπως Τα Αφιερωμένα Ι, ΙΙ, ΙΙΙ, "Νταλαβέρι με το γνήσιο", συνεργασίες με τον Γέλω στη Σκοτεινή Πλευρά.

Μία τομή στον ήχο του, για όσους δεν τον παρακολουθούσαν στενά καθώς για τους υπόλοιπους δεν αποτέλεσε έκπληξη, ήταν το album του Γκέγκε, το οποίο κυκλοφόρησε το 2010 από τη Lyra. Ένα album πολύ διαφορετικό με πολλά στοιχεία ελληνικής μουσικής, ένα album ραπμπέτικο που αποτέλεσε τον προπομπό για τη συνέχεια της μουσικής του Λιάκου.

2 χρόνια μετά, το 2012, Συνεργάζεται με τον Eversor για το LP "Ο Μύθος Καταρέει", στο οποίο βγαίνει πιο ραπ από ποτέ, ποτίζοντας τους στίχους και τα flows του με όλη τη ελληνική κοινωνική κατακραυγή απέναντι στην άρχουσα τάξη, απέναντι στην κρίση, απέναντι στο δήθεν. Έδειξε για μια ακόμα φορά ότι μπορεί να γίνει η φωνή των καταπιεσμένων, της εργατικής τάξης και της νεολαίας που δεν πείθεται από τα πρότυπα που της επιβάλουν και έχουν κάτι διαφορετικό να πουν. Μία άλλη κουλτούρα, ένας άλλος πολιτισμός.

Μετά από αυτό άνοιξε τους μουσικούς του ορίζοντες και σε επίπεδο προσωπικών του τραγουδιών αλλά και σε επίπεδο συνεργασιών. Συνεργάστηκε με καλλιτέχνες από διαφορετικά είδη μουσικής, έντεχνο, παραδοσιακό, λαϊκό, όπως η Ματούλα Ζαμάνη, ο Λεωνίδας Μπαλάφας, ο Άκης Πιτσάνης, οι Imam Baildi κ.α. Δεν μας άφησε ποτέ παραπονεμένους δίνοντας στη δημοσιότητα πολλά νέα κομμάτια με διαφορετικό ήχο και approach κάθε φορά.

Στο τελευταίο album του "Λιάκος vs Εισβολέας" βγάζει τον αληθινό του εαυτό. Αποτελεί μια προσωπική εξομολόγηση καθώς "κονταροχτυπιούνται" ο rapper Εισβολέας και ο Λιάκος ο μουσικός. Ένα πολύ ενδιαφέρον μείγμα που εξελίσσει την ελληνική μουσική και στρέφει τη συζήτηση εκεί που πρέπει, στη δημιουργία, στη συνεργασία και στην πολυπολιτισμικότητα.

Πέραν από το βασικό του συνεργάτη που είναι "ο εαυτός του", ακούμε κάποιους σπουδαίους μουσικούς και καλλιτέχνες όπως τον Άκη Πιτσάνη, τη Σεμέλη Παπαβασιλείου, τον Μάριο Νταβέλη (Fundracar) και άλλους πολλούς που έχουν βάλει την πινελιά τους, τους οποίους μαζί με τον μεγάλο Δημήτρη Μυστακίδη θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ζωντανά στο live της Παρασκευής.

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Gagarin λοιπόν, την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου, σε ένα γλέντι από τα παλιά, σε μια βραδιά που θα αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τη μουσική και τον κόσμο.

Εβίβα Λιάκο!

78382741_1732032500263763_5458977976668389376_o.jpg

RELATED