Features
Queensbridge Finests. "Let me take a trip on the memory lane"

Νίκος Καφαράκης

/ Features/
12 Μαρ 2019

Ένα αφιέρωμα στον ήχο του πιο δυνατού προαστίου της Νέας Υόρκης των 90s

Queensbridge Finests. "Let me take a trip on the memory lane"

Στην ιστορία του Hip-Hop υπάρχουν ελάχιστες γειτονιές που έχουν αναθρέψει περισσότερο ταλέντο από τα προάστια της Νέας Υόρκης. Ειδικά την δεκαετία του 90 η Μέκκα του Hip-Hop γέμιζε με νεαρούς θρασύτατους ράππερς και φανταστικούς beatmakers σε μια μουσική πανδαισία, που χαρακτηρίζεται μέχρι και σήμερα ως η χρυσή εποχή αυτής της κουλτούρας. Καθένα από τα 5 προάστια της μητρόπολης έχει να υπερηφανευτεί για τους Legends που το εκπροσώπησαν και την ιστορική του παρακαταθήκη. Ειδικά όμως η γέφυρα του Queens και η γύρω περιοχή της ασκεί μια ιδιαίτερη γοητεία για τον χαρακτηριστικό της ήχο, την αγνή λυρικότητα των στιχουργών της και τον τρόπο που περιγράφτηκε η καθημερινότητα στα Ghetto αυτών των γειτονιών, με αριστουργηματικό τρόπο.

Lets take a trip down memory lane όπως λέει και ο αδιαμφισβήτητος πρίγκιπας του Queens:

1) Nas -NY State Of Mind

Προφανώς δε θα μπορούσε να υπάρχει συζήτηση χωρίς κάποιο τραγούδι από το Illmatic. Ίσως η συζήτηση να μπορούσε να τελειώσει και στο Illmatic, αν ταυτόχρονα ή σχεδόν ταυτόχρονα με αυτό δεν έβγαιναν τόσες φοβερές δουλειές. Για πολλούς (και για τον υπογράφοντα) ο καλύτερος Hip-Hop δίσκος όλων των εποχών με έναν μαινόμενο 20χρόνο(!!) Nas να θερίζει beats κατασκευασμένα από πολλά μετέπειτα ιερά τέρατα (DJ Premier, Large Professor, Q-Tip, L.E.S., Pete Rock). Legendary!

2) Kool G Rap – It’s A Shame

H παλιότερη καραβάνα της παρέας, έχοντας βγάλει ήδη 3 cd σε συνεργασία με τον Dj Polo, επιστρέφει με το υπέρ-classic 4, 5, 6 το οποίο φιλοξενούσε και μια επική συνεργασία με τον Nas. Αγαπημένο Track του δίσκου το It’s A Shame, με τον G Rap να πυροβολάει στον αυτόματο ένα beat κόσμημα. Το ειδικό βάρος του Kool G Rap αναγνωρίζεται από πολλούς μεγάλους Rappers ως ο βασικός καμβάς στον οποίον μεγαλούργησαν οι καλύτεροι MCs της επόμενης γενιάς (Biggie, Big Pun, Jay Z, Nas κλπ).

3) Mobb Deep- Nas- Raekwon Eye For An Eye

Ακόμα μια περίπτωση που δεν ανακαλύπτουμε την Αμερική. Οι Mobb Deep μεγαλουργούν με 3 cd-αρες στο διάστημα 95-99 (The infamous, Hell on Earth, Murda Muzik) και αμέτρητα classics. Οκ το "Shook ones" το "Hell on Earth" και αλλά τόσα τραγούδια θα μπορούσαν να μπουν σε αυτή τη λίστα. Εκπροσωπούν ακριβώς αυτόν τον ήχο και το attitude και την αλητεία που λατρέψαμε. Αλλά αυτό το beat, αυτός ο Prodigy, αυτός o Nas και αυτός ο (εξωσχολικός από το Staten Island κατά τα άλλα) Raekwon είναι "For the Ages".

4) AZ –Rather Unique

Queens 1995. Ok πάλι εδώ είμαστε. Ο ΑΖ είναι ο μόνος Rapper που έχει συμμετοχή στο Illmatic με ένα verse που κοντράρει στα ίσα και στέκεται επάξια δίπλα στον πιο φορμαρισμένο rapper της πόλης. Επιστρέφει λίγο μετά με έναν δίσκο που εκπροσωπεί τον ήχο που περιγράφουμε στον υπέρτατο βαθμό. Pete Rock L.E.S. Buckwild σε κάποιες παραγωγές και ένα λυρικό τέρας στο μικρόφωνο που ακόμα και σήμερα παραμένει ίσως ο πιο υποτιμημένος MC παγκοσμίως.

5) Capone-N-Noreaga Halfway Thugs

«Βαβυλώνιο τέρας δεν έχω σώας τας φρένας» Ναι οκ και εγώ το τραγουδάω όταν μπαίνει το beat. Πάμε πάλι, οι CNN το 1997 συνεχίζουν την ιστορική παρακαταθήκη που αναλύουμε με έναν ακόμα cd που γράφεται στις χρυσές σελίδες της εποχής. Parole Violators, Bloody Money, Top Of New York, L.A. L.A. και το συγκεκριμένο κομμάτι συνθέτουν κάποια από τα πιο δυνατά χαρτιά ενός ακόμα δίσκου που εισάγει 2 εξαιρετικούς MCs στον χάρτη του Queens. Ακόμα και το War Report 2 που βγήκε το 2010 δίνει μια παρόμοια αίσθηση στους ακροατές.

6) Cormega- The Saga

"What up with Cormega did you see him are y’all together?" Άλλο ένα λυρικό τέρας του Queens που είναι φοβερά Underrated. Το τραγούδι τοποθετείται πιο αργά χρονικά αλλά έχει ακριβώς την ίδια στάμπα της 90s Νέας Υόρκης. Πρώτη επαφή με τον Mega στο shoutout του Nas στο One Love, εξαιρετικά verses από τον Mega σε διάφορα feats, απουσία από τη dream team της γειτονιάς (βλέπε παρακάτω) και ανταλλαγές Diss με τον Nas σε μερικά εξαιρετικά Diss-tracks (Cormega - One love, Nas - Destroy and Rebuild κ.α.). Τίμιο Rap, ωραίοι δίσκοι, προσωπική αδυναμία. Το Born And Raised του 2009 αποτελεί ένα από τα διαμάντια της πιο «σύγχρονης» εποχής που διατηρούν στοιχεία του χαρακτηριστικού αυτού ήχου. To The Saga ένα από τα πολλά αριστουργήματα του.

7) The Firm - Desperados

Πάμε τώρα στη Dream Team της φάσης. To 1996, λίγο μετά το 2ο LP του Nas, δημιουργείται το supergroup "The Firm" με τους Nas - Az - Cormega - Foxy Brown και τον Dr. Dre στη παραγωγή. Δυστυχώς τα πράγματα ήταν λίγο χειρότερα από αυτό, καθώς ο Cormega αντικαταστάθηκε από τον Nature. Μεγάλο κρίμα αλλά το LP θέρισε. Άλλη μια περίπτωση που στη λίστα θα μπορούσε να μπει το μισό υπόλοιπο LP, αν και το couple του Canibus εδώ δίνει μια έξτρα ώθηση. Executive Decision, Phone Tap, Firm Fiasco, I’m Leaving… O Nas μαζί με τον AZ και η έξτρα πινελιά του Dre..ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ.

8) QB's Finest Prodigy Feat. Nas – Self Consience

Ο Nas μαζεύει διάφορους MCs του Queensbridge σε ένα mixtape με σχετικά μέτριο αποτέλεσμα. Aυτό εδώ το δίδυμο όμως παραμένει ανίκητο. Nas και P σε ένα Beat όπως πρέπει. Nough Said.

9) Screwball - On the Real (feat. Havoc & Cormega)

O Blaq Poet και οι Screwball μεγαλούργησαν κυρίαρχα την επόμενη 10ετίας (00s). Εδώ έχουμε όμως ένα σημείο τομή με ένα instrumental από τα βαθιά 90s (πολύ γνωστή και η εκδοχή του Nas να πατάει αυτό το beat) και τους τεράστιους Mega και Havoc να δίνουν την απαραίτητη χρυσόσκονη." You know the deal test me get directly / This nigga pack big Heat, like Joe Pesci".

10) Tragedy Khadafi ft Nas & Noreaga – Calm Down

Άλλη μια περίπτωση εξαιρετικής συνεργασίας διάφορων rappers της περιοχής. Ίδιο feeling, άλλο ένα διαμάντι, συνεχίζουμε.

Honourable Mention: Nas presents The Firm - Affirmative Action

Πρώτη εμφάνιση των The Firm με super-verse από Cormega. Ό,τι καλύτερο.

Bonus: Nas and Cormega Reunion

RELATED

Return to blog