Features

Riddem – In Debt (single)

Giorgos Kiousis

/ Features/
3 Μαρ 2021

Μιλήσαμε με τους Riddem, μία contemporary jazz μπάντα από το Hong Kong με αφορμή τη νέα τους κυκλοφορία

Riddem – In Debt (single)

Οι Riddem είναι μία πολυπολιτισμική Contemporary Jazz μπάντα που εδράζεται στο Hong Kong. Ένα σχήμα που διαμορφώθηκε το 2020 και με την έναρξη της δημιουργίας του προσέκρουσε πάνω στις δυσκολίες της πανδημίας του COVID-19.

Τους Riddem αποτελούν: ο Mat (μπάσο), ο Akira (κρουστά), ο Aldos (πλήκτρα), ο Arizton (κιθάρα) και η Reggie (φωνητικά). Παρόλη την δυσκολία της συγκυρίας οι Riddem κατάφεραν να εκμεεύσουν μία αισιόδοξη νότα μέσα από αυτήν, φτιάχνοντας ένα κλίμα ομορφιάς και έμπνευσης μέσα από την δημιουργία τους. Κατάφεραν να μεταφέρουν το στούντιο στα σπίτια τους και έτσι έγραψαν μουσική και μας χάρισαν το πρώτο τους Single με τίτλο In Debt.

127997055_205586591170890_618278642726123097_o.jpg


Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με την Reggie που μας εξήγησε λίγο περισσότερα πράγματα για το κομμάτι αλλά και για την δουλειά που έρχεται μέσα από αυτό το φρέσκο και ελπιδοφόρο σχήμα.


Η δημιουργική διαδικασία όπως μας μετέφερε η Reggie γινόταν κυρίως μέσα από τον αυτοσχεδιασμό. Πάνω στην στιγμή παρατηρούσαν την επικοινωνία και τις ιδέες τους και μέσα από σημειώσεις έβγαινε η εξέλιξη του έργου. Μια γνώριμη μεθοδολογία που έγινε πλέον μέσα από διαμοιρασμό υλικού στον ίντερνετ και σε συναντήσεις σε σπίτια, όπως ακριβώς ζούμε την καθημερινότητα μας μέσα στην πανδημία. Η δημιουργία λειτούργησε θετικά για να μπορέσουν τα μέλη της μπάντας να αντέξουν μέσα στην πανδημία και τις υπόλοιπες ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων χρόνων στο Hong Kong. Όπως μας είπε η Reggie άλλαξε ραγδαία η καθημερινότητα τους με όλες τις συναυλίες τους να ακυρώνονται η μία μετά την άλλη και το πεδίο της τέχνης συνολικότερα να τσακίζεται από τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας. Έτσι «το έριξαν» στις ηχογραφήσεις μέσα στα σπίτια τους και τώρα προσπαθούν να ανοίξουν τον δρόμο της επικοινωνίας του έργου τους προς τον κόσμο μέσα από τα Social Media. Εκεί ακριβώς έδεσε και το KickIt που έχει τα μάτια του στραμμένα στην τέχνη που δεν έχει από πίσω της τις μεγάλες δισκογραφικές για να διαδοθεί. Έτσι αποφασίσαμε να σας μεταφέρουμε μία ιστορία από τόσο μακριά.

1.jpg

Μετά μας περιέγραψε η Reggie συγκεκριμένα την έμπνευση προς το κομμάτι που ακούσαμε. Το In Debt ξεκίνησε με αφορμή το Black Lives Matter. Ήταν η προσπάθεια να αποδοθεί ένας φόρος τιμής στους ανθρώπους και τις συνθήκες που μέσα από αγώνες και θυσίες έχουν καταφέρει να φτάσουν τον κόσμο στο σήμερα. Μέσα στην συνθήκη βέβαια της πανδημίας το κομμάτι πήρε ευρύτερο χαρακτήρα και κατέληξε να εκφράζει το γενικότερο «χρέος» προς το παρελθόν που μας δείχνει τον δρόμο για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες της εποχής μας. Απόσταγμα που κρατάμε είναι μία νέα αισιοδοξία, που πηγάζει από την συνείδηση των αγώνων και την ιστορικότητα των στιγμών, για να πράξουμε σήμερα.

No song for preaching - I'm just glad the tide's turning away - No song for preaching - I just know we owe it to the race

Αυτή η πολυπολιτισμική ιστορική πορεία προσπαθεί να αποτυπωθεί με τον fusion ήχο, που έχει μια παλέτα ανάμεσα στην Soul, την Jazz και την RnB αισθητική. Ο απαλός και ρυθμικός ήχος μαζί με τις δυνατότητες των μελών της μπάντας αφήνει πολλές υποσχέσεις για το μέλλον.

Οι Riddem έχοντας ηχογραφήσει αρκετό υλικό μέσα στην συνθήκη της καραντίνας θα έχουν στραμμένο το βλέμμα μας πάνω τους για τα επόμενα που έρχονται. Η Reggie δεν μας είπε κάτι συγκεκριμένο ακόμα για κάποιον δίσκο αλλά η μπάντα επεξεργάζεται υλικό και περιμένει την πρώτη ευκαιρία να ανοιχτεί προς τα έξω. Μέχρι τότε απολαμβάνουμε το In Debt, με το οποίο επέλεξε να μας συστηθεί.


Facebook: https://www.facebook.com/riddemsection/

Instagram: https://www.instagram.com/riddem_official/?hl=en

In Debt

YT Link: https://www.youtube.com/watch?v=M_cKbRzuc1M
Spotify Link: https://open.spotify.com/track/1dsp9H67fSdJIdwz6812U1?si=SgDNrvCjTE-qQWAwjBPg7A

RELATED