Features

Τα φρέσκα 9/22!

Θεοδόσης Γενιτσαρίδης

/ Features/
30 Σεπ 2022

Σκάψτε, βρείτε, ψαχτείτε και ακούστε τις πέντε πιο ενδιαφέρουσες και ελπιδοφόρες κυκλοφορίες του μήνα που πέρασε. H μουσική είναι μία. Δεν έχει όρια. Δεν έχει στεγανά.

Τα φρέσκα 9/22!

Φθινόπωρο σε μια γωνιά του πλανήτη που το αυτονόητο είναι η εξαίρεση. Που η αστυνομία φυλάει την αστυνομία. Που η διαμαρτυρία, ο διάλογος, η διαφωνία και ο προβληματισμός απαντώνται μόνο με ξύλο. Που η καταπληκτική ποιότητα ζωής θα μας ψοφήσει από το κρύο... Επειδή λοιπόν μόνο η μουσική μας κρατάει. Σκάψτε, βρείτε, ψαχτείτε και ακούστε τις πέντε πιο ενδιαφέρουσες και ελπιδοφόρες πρόσφατες κυκλοφορίες. Η μουσική είναι μία. Δεν έχει όρια. Δεν έχει στεγανά.

10044719

Angles - A Muted Reality

[Clean Feed]

Experimental Big Band, Free Jazz, Post-Bop

Αυτή την μπάντα μπορεί να την έχεις πετύχει ως Angles 6, Angles 8 και Angles 10. Εγώ την αγάπησα ως Angles 9 μέσω του εκπληκτικού Disappeared Behind the Sun . Σαξόφωνο, κοντραμπάσο, κρουστά, πιάνο, τρομπόνι, τρομπέτα, βιμπραφόν και τύμπανα! Είναι μια ορχήστρα που πειραματίζεται αυτοσχεδιαστικά. Δεν φτιάχνουν μουσική δωματίου, κάνουν συνθέσεις στην τσίτα. Πολύπλοκες μουσικές με ανησυχία οι οποίες όμως δεν είναι αποκρουστικές ούτε τόσο δύσκολες ώστε να αποτρέπουν συμπάθειες και πολλαπλές ακροάσεις.

Bandcamp Spotify

10225259

Redman, Mehldau, McBride, Blade – LongGone
[Nonesuch Records]
Jazz, Post-Bop

Αυτή είναι μια συγχρονη τετράδα που μπορεί να σε εισάγει πολύ όμορφα στην κλασική jazz. O δίσκος ηχογραφήθηκε το 2019 μαζί με το RoundAgain που είχε κυκλοφορήσει πριν δύο χρόνια. Τότε συνθέσεις είχαν υπογράψει όλοι. Τώρα, εδώ, όλα τα έργα ειναι του Joshua Redman. Μην ξεχνάμε ότι αυτό το εκπληκτικό κουαρτέτο πριν από αυτές τις ηχογραφήσεις είχε να εμφανιστεί από το 1994 ( MoodSwing ). Ο ήχος τους παραδοσιακός, το ύφος τους ρυθμικό, το είδος τους μοντέρνα bop.

Bandcamp Spotify

10203932

Takuro Okada - Betsu No Jikan
[Newhere Music]
Nu Jazz, Spiritual Jazz

Μοντέρνα, σκοτεινή και πνευματική jazz που δημιουργεί τρομακτικά ηχοτοπία έτοιμα για soundtrack θρίλερ. Ο Γιαπωνέζος είναι γνωστός (που λέει ο λόγος) για τις pop, indie, psych μουσικές προσπάθειες του. Εδώ μαζεύει μερικούς πολύ καλούς (αξίζει να αναφέρω τους Jim O'Rourke, Sam Gendel, Marty Holoubek, Carlos Niño) σαξοφωνίστες, μπασίστες, ντραμερ, βιολιστές κτλ και παρουσιάζει με το πιάνο και την κιθάρα του ένα σύγχρονο jazz αυτοσχεδιασμό της νέας εποχής.

Bandcamp Spotify

10163281

J.I.D - The Forever Story

[Dreamville]

Hip Hop, Neo-Soul, Jazz Rap

Ακούγεται σαν οποιονδήποτε σύγχρονο, μοντέρνο και εμπορικό ράπερ. Προσωπικά όμως εδώ βρίσκω κάτι πιο γοητευτικό. Ίσως σαγηνευτικό. Ενδεχομένως πιο ανεπιτήδευτο από τα hot ονόματα. Αν πω ότι είναι καλύτερο από του Kedrick, μην πέσετε να με φάτε. Ο JID είναι ένας σπουδαίος τεχνικός ράπερ με ιδιαίτερη ροή και μια ζηλευτή ευελιξία. Ο φίλος από την Ατλάντα έφτιαξε έναν πολύ ωραίο δίσκο.

Bandcamp Spotify

10228565

Kenny Beats - Louie

[XL Recordings]

Instrumental Hip Hop, Samples, Soul

Ενας εξαιρετικός παραγωγός. Χώνει μπιτς και δημιουργεί με τα samples κάτι πολύ όμορφο. Μερικές φορές γίνεται πάρα πολύ αρρωστο! Είναι ζεστό, ωραίο και πιασάρικο. Ειναι μολις μισή ωρίτσα και αλλάζει ανά ένα με δύο λεπτά το ύφος και τον ρυθμό. Το όλο έργο έχει μια πολύ θετική και ανεβαστική ενέργεια. Ακουγεται πολύ προσωπικό επίσης. Εχει την φάση του!

Spotify

RELATED