Features

Τα φρέσκα του Απριλίου!

Θεοδόσης Γενιτσαρίδης

/ Features/
30 Απρ 2021

Σκάψτε, βρείτε, ψαχτείτε και ακούστε τις πέντε πιο ενδιαφέρουσες ή ελπιδοφόρες κυκλοφορίες που ακούσαμε το μήνα που πέρασε!

Τα φρέσκα του Απριλίου!

Άλλος ένας μήνας που δεν μας άφησε απογοητευμένους στο θέμα των νέων κυκλοφοριών και της καλής μουσικής που παράγεται σε διεθνές επίπεδο. Μέσω της στήλης "Fresh", προσπαθούμε κάθε μήνα να μοιραστούμε τα highlights μας. Τους παρακάτω 5 δίσκους ξεχωρίσαμε για το μήνα Απρίλιο!

Pharoah-Sanders-Floating-Points.jpg

Floating Points, Pharoah Sanders & London Symphony Orchestra - Promises

[Luaka Bop Inc]

Jazz, Modern Classical, Post-Minimalism, Spiritual Jazz

Ο τεράστιος και συνεχιστής της παλιάς jazz φρουράς, Sanders συνεργάστηκε με τον Sam Shepherd, τον Βρετανό παραγωγό και συνθέτη που ηχογραφεί με το όνομα Floating Points, σε ένα κομμάτι εννέα μουσικών κινήσεων που ονομάζεται "Promises". Ο Shepherd συνέθεσε τη μουσική, έπαιξε διάφορα όργανα και προσκάλεσε τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου για να τα εκτελέσει. Υπάρχουν σημεία εξαιρετικά ήσυχα. Κάπου εκεί σκάει το σαξόφωνο του Pharoah που παρά τα 80 και χρόνια του παραμένει ζεστό με φανταστική τεχνική και λαμπρά μοτίβα που αποθεώνουν τις συνθέσεις. Συγκινητικά όμορφο. Ενδεχομένως μια μέρα να το λέμε κλασικό.

Spotify , Bandcamp ,Apple Music

Damon-Locks-Black-Monument-Ensemble-NOW.jpg

Damon Locks, Black Monument Ensemble - Now

[International Anthem Recording Company]


Nu Jazz, Avant-Garde Jazz, Jazz Fusion

Εξαιρετικές μουσικές με λίγο απ’ όλα. Φτιαγμένο μέσα σε μια Αμερική που έβραζε (BLM) και έναν πλανήτη που ζει σε απομόνωση. Προφανώς και η τέχνη ζορίζεται και αυτός ο δίσκος δημιουργήθηκε μέσω αποστάσεων και προβλημάτων. Ο Damon είναι ένας εξαιρετικά ενδιαφέρον άνθρωπος και αξίζει να ψάξετε την πορεία του. Η μπάντα και οι 6 τραγουδιστές που απαρτίζουν το ensemble του είναι φανταστικοί. Η πνευματικότητα και η ατμόσφαιρα αυτής της μοντέρνας και πειραματικής μουσικής είναι εξαιρετικές.

Spotify, Bandcamp, Apple Music

HARAM_VINYL-COVER-RGB_1200.jpg

Armand Hammer & The Alchemist - Haram

[Backwoodz Studioz]

Hardcore Hip Hop, Jazz, Experimental Hip Hop, Abstract

Σύμπραξη από την ΝΥ και πιο συγκεκριμένα το Queens (οι πρώτοι) και το LA και πιο συγκεκριμένα το Beverly Hills (ο δεύτερος). Γνωστά ονόματα στον χώρο και οι δύο (μάλλον και οι τρεις μιας και οι Armand Hammer είναι οι Billy Woods και Elucid και ο the Alchemist ο Alan Maman) κι εδώ ενώνουν τις δυνάμεις τους για μια όμορφη δουλειά που δεν μοιάζει τόσο πολύ με το παρελθόν τους. Το αποτέλεσμα είναι μια πειραματική με ωραίες μουσικές ιδέες jazz rap στο πού μοντέρνο της.

Spotify , Bandcamp , Apple Music

Blake-Mills.jpg

Pino Palladino & Blake Mills - Notes With Attachments

[A New Deal Records / Impulse! Records]

Jazz Fusion, Nu Jazz, World, Afro, Cuban

Ο Pino Palladino, μπασίστας, έχει παίξει με τους Elton John, D'Angelo, Eric Clapton, Phil Collins, The Who, Jeff Beck, Herbie Hancock και John Mayer. Επίσης έχει συνεργαστεί με Adele, Ed Sheeran, Harry Styles και Jacob Collier. O Βlake Mills είναι γνωστός για παραγωγές σε Fiona Apple, Perfume Genius, Phoebe Bridgers και Bob Dylan. Εδώ παίζει σιτάρ, κρουστά, synth, τύμπανα, κιθάρες, φλάουτο και μερικά ακόμα όργανα. Στις συνθέσεις τους υπάρχουν άλλοι 13 μουσικοί με σαξόφωνα, βιολιά και λοιπά όργανα. Αφρική, Αμερική, ευρωπαϊκή nu-jazz μέχρι και Κούβα!

Spotify, Apple Music

a2628284613_10.jpg

Cities Aviv - The Crashing Sound of How It Goes

[Total Works]


Experimental Hip Hop, Jazz Rap, Nu Jazz, Soul

Όμορφες μουσικές, ενδοσκοπικοί στίχοι, ονειρική παραγωγή και έξυπνα κομμένα samples από soul. Όλα τα παραπάνω με ένα έντονο, αλήτικο και δυναμικό τρόπο στο rap. Αρκετά πλούσιο και αρκετά τραχύ. Ένα ευχάριστο μωσαϊκό με ωραία κομμάτια, σχετικά σκούρο φόντο και πινελιές υπέροχων χρωμάτων. Δεν είναι ούτε ακριβώς jazz αλλά ούτε το hip hop που έχεις συνηθίσει. Είναι αργό και δελεαστικό. Είναι μοντέρνο και κάπως μελαγχολικό. Ακούγεται και ξανακούγεται εύκολα.

Spotify, Bandcamp, Apple Music

RELATED