Features

Τα φρέσκα του Μαΐου!

Θεοδόσης Γενιτσαρίδης

/ Features/
1 Ιουν 2021

Σκάψτε, βρείτε, ψαχτείτε και ακούστε τις πέντε πιο ενδιαφέρουσες ή ελπιδοφόρες κυκλοφορίες που ακούσαμε το μήνα που πέρασε!

Τα φρέσκα του Μαΐου!

Afro-Jazz, free-Jazz και γενικότερα μία όμορφη και χαλαρή διάθεση που χρειαζόμαστε για να μπούμε στους καλοκαρινούς μήνες. Εξαιρετικές κυκλοφορίες, δεξιοτέχνες μουσικοί και πρωτοπόροι πειραματισμοί. Αυτοί είναι οι 5 δίσκοι που ξεχωρίσαμε για το μήνα Μάιο, τους οποίους και μοιραζόμαστε μαζί σας!

Sons-Of-Kemet-Black-To-The-Future-1617108370-870x870-1.jpg

Sons of Kemet - Black to the Future

[Impulse!]
Afro-Jazz, Jazz Poetry, Dub, Afrobeat

Shabaka Hutchings στο σαξόφωνο. Steve Williamson, Cassie Kinoshi και Kebbi Williams βοηθούν σε συγκεκριμένα κομμάτια στο πνευστό. Φωνητικά από Joshua Idehen, Angel Bat Dawid, Moor Mother, Kojey Radical και D Double E. Κρουστά Eddie Wakili-Hick και Tom Skinner και tuba Theon Cross. Τρομπόνι Nathaniel Cross και τρομπέτα Ife Ogunjobi. Η μίξη εξαιρετικά μοντέρνας και (υπερ)προχωρημένης jazz με κάθε είδους τραγούδι/φωνητικά/rap είναι απολαυστική. Οι Sons of Kemet έχουν φτιάξει ένα ενεργητικό, αινιγματικό και ethnic album, jazz μουσικής που είναι ένα τέλειο και πιθανά εμβληματικό έργο για την μοντέρνα nu βρετανική σκηνή του σήμερα.

Spotify , Apple Music

0024589111_16.jpg

Alfa Mist - Bring Backs

[Anti- Records]
Nu Jazz, Electronic, Neo-Soul

Χωρίς κανένα στοιχείο του δίσκου να γίνεται προβλέψιμο, βαρετό ή ανυπόφορο η ισορροπία κερδίζει και οι παλιοί εκμοντερνισμένοι ήχοι φτιάχνουν έναν όμορφο δίσκο γεμάτο ιδέες, παρελθόν, παρόν, μέλλον και σαγηνευτική ωριμότητα. Είναι ζεστό, προσβάσιμο και προκλητικό, χωρίς να παιδεύει. Έχει μια καλή αρμονία μεταξύ πνευστών και beat και μια όμορφη παιχνιδιάρικη ατμόσφαιρα. Παρότι θα παίξει πολύ στην μοντέρνα σκηνή, αν το προσέξεις σε τραβάει με τα κλασικά του στοιχεία.

Spotify, Bandcamp, Apple Music

a0793937347_16.jpg

Chris Corsano & Bill Orcutt - Made Out of Sound

[Palilalia Records]
Free Improvisation, Experimental Rock, Free Jazz

Ένας εξαιρετικός πειραματιστής drummer και ένας εξαιρετικός πειραματιστής κιθαρίστας. Ο δρόμος γνώριμος και το αποτέλεσμα θορυβώδες, πειραματικό, έξαλλο, ορχηστικό, χαοτικό, τεχνικό, παθιασμένο, περίπλοκο, αυτοσχεδιαστικό, ύπουλα υπνωτικό, αγωνίωδες, avant-garde, μυστηριώδες και γλυκόπικρο. Εδώ έχουμε να κάνουμε ξεκάθαρα με συνθέσεις άναρχες, απροβαριστες, με γνώμονα την αλλοπρόσαλλη πορεία και την απότομη κατάληξη. Χορδές και κρουστά. Κιθάρες και κύμβαλα. Παραμορφώσεις και τύμπανα. Δεν κάνει για όλους και δεν αντέχεται από πολλούς. Είναι μαγικό, με δύσκολο όμως τρόπο.

Spotify, Bandcamp, Apple Music

0024773874_16.jpg

McKinley Dixon - For My Mama and Anyone Who Look Like Her

[Spacebomb Records]
Jazz Rap, Hip-Hop, Jazz

Είναι πάρα πολύ καλό. Όσο το ακούς και καθώς πηδάς από το ένα κομμάτι στο άλλο θα αντιληφθείς ότι εδώ μιλάμε για κάτι πάρα, ρε πάρα, πολύ καλό αποτέλεσμα. Είναι καλό hip hop με πολύ ωραίο rap και σταθερά καλούς ρυθμούς και samples. Από την άλλη όταν αφήνεται γίνεται μια αρκετά βατή και καλοφτιαγμένη jazz. Στα σημεία που τραβάει και τα δύο ήδη στα άκρα γίνεται μέχρι και απολαυστικό. Επιβλητικά ρητά, δάκρυα, θυμός και αναμενόμενο καυχημένο στυλ στο ραπάρισμα, αλλά με ένα εντυπωσιακό επίπεδο λυρικής πολυπλοκότητας. Όμορφες μουσικές με λίγο απ΄όλα. Σου κλείνει το μάτι και χαμογελάς.

Spotify, Bandcamp, Apple Music

ab67616d0000b273e3852fe3f92b07e955f2cf95.jpg

Błoto - Kwasy i zasady

[Astigmatic Records]

Jazz Fusion, Instrumental Hip Hop, Nu Jazz

Από τους Πολωνούς θα καταλάβεις πως η jazz μπορεί να γίνει άγρια, πολύπλοκη και ταυτόχρονα παραδοσιακά μοντέρνα. Η μίξη ενός ηλεκτρονικού beat, μιας χωρίς ορθολογικό πλαίσιο jazz πορείας και οι ακραίοι hip hop πειραματισμοί στον τρόπο, το ήχο και την προσέγγιση γίνονται το όχημα για κάτι απίθανα φρέσκο και όμορφο. Η μουσική απλά ρέει και ο ακροατής παρασύρεται στα μονοπάτια της τρέλας, όλο και πιο μακριά από το θόρυβο του δρόμου, όλο πιο κοντά σε σκοτεινά σοκάκια.

Spotify, Bandcamp, Apple Music

RELATED