Features

Τα φρέσκα του Μαρτίου

Θεοδόσης Γενιτσαρίδης

/ Features/
1 Απρ 2021

Σκάψτε, βρείτε, ψαχτείτε και ακούστε τις πέντε πιο ενδιαφέρουσες ή ελπιδοφόρες κυκλοφορίες που ακούσαμε το μήνα που πέρασε!

Τα φρέσκα του Μαρτίου

Η μουσική είναι μία και η καλή μουσική ακούγεται πολύ. Βγαίνουν συνεχώς και νούρια πράγματα και δεν προλαβαίνουμε να τα ακούσουμε όλα! Μέσω αυτής της στήλης, προσπαθούμε κάθε μήνα να μοιραστούμε τα highlights μας. Τους παρακάτω 5 δίσκους ξεχωρίσαμε για το μήνα Μάρτιο!

RLP3217_3000x.jpg

Fire! - Defeat

[Rune Grammofon]
Avant-Garde, Spiritual Jazz, Free Jazz

Αυτή την στιγμή είναι ότι καλύτερα (αν και σχετικά πειραματικό) jazz θα ακούσεις φέτος. To τρίο από τον βορρά φτιάχνει κάτι δύσκολο μεν, προσιτό δε. Αυτοσχεδιαστική μουσική που αν δεν την πεις απλά ενδιαφέρουσα, μπορείς να την τιτλοφορήσεις ως απολαυστική και φευγάτη. Δεν είναι η μπάντα που κρατάει δεσμούς με το παρελθόν, οπότε και οι δίσκοι τους είναι προοδευτικοί και ξεχωριστοί, πάντα. Δεν έχει υπερβολές, ούτε φανφάρες. Είναι εύγευστο, έξυπνο και καλοφτιαγμένο.

Spotify, Apple Music

smiling-with-no-teeth.jpg

Genesis Owusu - Smiling With No Teeth

[House Anxiety]

Neo-Soul, Funk, Hip Hop, Post-Punk, R&B

O Γκανέζος (δρα στην Αυστραλία) παρουσιάζει ένα εξαιρετικά μοντέρνο hip hop το οποίο περιέχει απίστευτους χορευτικούς ρυθμούς, στηρίζεται σε μια μεταμοντέρνα soul και ταυτόχρονα μπλέκει διαφορετικά και ενδεχομένως αταίριαστα ήδη μαζί. Σαν επιρροές, σαν μυρωδιές. Όχι σαν βασικά εργαλεία, αλλά σαν βοηθήματα. Οι λέξεις του είναι δυνατές. Κριτικάρουν την πολιτική και κοινωνική ζωή και περιγράφουν δύσκολες καταστάσεις. Ο ήχος του είναι πολύ μπροστά. Φευγάτος δίσκος όσο λίγοι. Αν απορείς για τον όρο punk που υπάρχει στα είδη, άκου τα “Drown” και “Black Dogs” και θα νιώσεις αυτό το New Wave-Synth Punk-Dance που καταλήγει σε Post-Punk που βγάζουν!

Apple Music, Spotify

YUNGMORPHEUS & Ewonee Thumbing Thru Foliage.jpg

Yung Morpheus & ewonee - "Thumbing Thru Foliage"

[Bad Taste]

Abstract Hip Hop, Hip Hop

O rapper από το Los Angeles συνεργάζεται με έναν εξαιρετικό παραγωγό και το αποτέλεσμα είναι πολύ ιδιαίτερο. To στιλ στο τραγούδι είναι αρκετά πολύπλοκο. Δεν είναι αυτό που περιμένεις. Δεν έχει τίποτα κλασσικό ή δήθεν. Κρατάει μια μοναδικότητα και σημεία σχετικά απολαυστικά. Οι ήχοι είναι ατμοσφαιρικοί, οι ρυθμοί νωχελικοί, αργοί, μεθυστικοί και τα λόγια όμορφα, έξυπνα και εύπεπτα. Το ταλέντο εδώ τους βάζει στο πάνω σκαλί.

Bandcamp, Apple Music, Spotify

unnamed.jpg

Muggs x Rome Streetz - “Death & the Magician”

[Soul Assassins Records]

East Coast Hip Hop, Gangsta Rap, Boom Bap

Οι DJ Muggs και Rome Streetz με την βοήθεια των Sam Kingston και Fred Wreck φτιάχνουν κάτι δυνατό. Ενδεχομένως να είναι το καλύτερο hip hop άλμπουμ του έτους μέχρι στιγμής και σίγουρα το καλύτερο ραπάρισμα που έχω ακούσει φέτος. Διακρίνω πολλά διαφορετικά flows και αυτό είτε είναι επιτηδευμένο, είτε μέτριο στην εποχή μας. Εδώ το κρίνω ως ξεχωριστό και αυθεντικό. Μου θυμίζει και μυρίζει κάτι από το παρελθόν, από τις απαρχές του στιλ. Αυτό το κάνει ταξιδιάρικο.

Youtube, Apple Music, Spotify

cover_16419122021_r.jpg

Elephant9 - "Arrival of the New Elders"

[Rune Grammofon]

Nu Jazz, Psychedelic Rock, Jazz Fusion, Neo-Soul

Διάφορα πλήκτρα, διάφορες κιθάρες και μπάσο (πάν’ απ’ όλα) και διάφορα κρουστά. To τρίο από την Νορβηγία ας πούμε ότι παίζει ένα συνονθύλευμα από jazz με πολύ μοντέρνο και κινηματογραφικό rock τρόπο. Οι ήχοι είναι προοδευτικοί και μαστουρωτικά ψυχεδελικοί. Ο βηματισμός των κομματιών είναι εκπληκτικός. Η ατμόσφαιρα φανταστική. Το ταξίδι που κάνεις για τρία τέταρτα με αυτές τις συνθέσεις, απολαυστικό.

Apple Music, Spotify

RELATED