Features

Το drifter φιλοξενεί τον Sattamann, ιδρυτή του Real Roots Sound System

Regular Mood

/ Features/
6 Δεκ 2019

O Sattamann από τo Λονδίνο μας μιλάει για τα πρώτα Reggae ακούσματα, τα αγαπημένα του sessions και την διαδοση της κουλτούρα στην Αγγλία

Το drifter φιλοξενεί τον Sattamann, ιδρυτή του Real Roots Sound System

Το drifter είναι μια στήλη αφιερωμένη στην κουλτούρα των ηχοσυστημάτων ( Soundsystem Culture) με στόχο τη βαθύτερη κατανόησή της καθώς και τη διάδοση της σε ευρύτερο κοινό μοιράζοντας έμπνευση και πληροφορίες από ανθρώπους που εργάζονται σε αυτό από κάθε μεριά του πλανήτη Γη.

Το drifter παρουσιάζει στην αρχή του μήνα ένα Reggae Sound System από τον πλανήτη Γη.

Στο έκτο drifter φιλοξενούμε τον Sattamann με βάση το Λονδίνο της Αγγλίας, ιδρυτή του Real Roots Sound System.

01.jpg

1) Πότε ήταν η πρώτη φορα που άκουσες ένα Reggae LP?

Αγαπούσα τον Bob Marley από την παιδική μου ηλικία, ειδικά τις πρώτες ηχογραφήσεις από τον Lee Perry. Τα παιδιά αγαπάνε τη Reggae! Αλλά όταν μου δόθηκε ένα King Tubby άλμπουμ, το Shalom Dub από τη μητέρα μου, ήμουνα γύρω στα δεκαέξι, μου άλλαξε τελείως την κατανόησή μου για τη Reggae μουσική, η ανακάλυψη των "dubs"!.

02.jpg

Bob Marley And The Wailers – Soul Rebels 1970

03.jpg

King Tubby And The Aggrovators – Shalom Dub 1975

2) Πότε ήτανε η πρώτη σου φορά σε Sound System Session?

Το 1996 O Jah Shaka έπαιξε και τις δύο μέρες σε ένα free festival κοντά στο Brighton. Όλη μέρα έπαιζε καταπληκτικά.

04.jpg

Ο Jah Shaka στο Red Bull Academy - Tokyo 2014

3) Πότε δημιούργησες το Sound System σου?..

Ξεκίνησαμε με τον Πάουλο να δουλέυουμε μαζί πάνω σε αυτό το 2014 μαζί με ακόμα ένα φίλο τον Μπέν. Είχαμε πρόσβαση στο εργαστήρι ξυλείας που δούλευα τότε. Βρισκόμασταν μαζί για ένα απόγευμα περισυλλογής και κατασκευής ηχείων. Παραπάνω περισυλλογής από ότι κατασκευής κάποιες φορές, αλλά ήταν όλα κόμματι της διαδικασίας για εμάς. Ύστερα μου έγινε η προσφορά να αγοράσω μερικούς παλιούς Jah Tubbys ενισχυτές και ένα ζευγάρι παλιά Scoops, έτσι ώστε να ξεκινήσουνε τα πράγματα να τρέχουν. Μετέπειτα συναντηθήκαμε με τον Mostec για να κατασκευάσουμε το δικό μας pre-amp, ήμασταν αλλού. Παρουσιάσαμε το ηχοσύστημα το Νοέμβριο του 2016 ενώ είχαμε Sessions πολλούς μήνες πρίν.

05.jpg

Ο Πάουλο και ο Sattaman.

06.jpg

Real Roots Sound System

4) Πως σε λένε και από πόσα άτομα αποτελείται το Ηχοσύστημα?

Είμαι ο Sattamann και ο Πάουλο ο συνεργάτης μου με το ηχοσύστημα όπου επίσης παίζουμε μουσική και σαν dj’s ως "Real Roots". Ένα τεράστιο κομμάτι τη κατασκευής και της εξελικτικής περισυλλογής ήταν και είναι ο "Big Ben" Τεράστιος Μπέν. Όλη η ομάδα του "Real Roots" είναι ο Chili Dubs και ο Fat Frog. Είναι επίσης μερικοί ακόμα ανθρώποι οι οποίοι βοηθήσανε πάρα πολύ. Big Up Juno Q Beat! Οι Channel One Sound System βοηθήσανε επίσης και μας στηρίζουνε όλα αυτά τα χρόνια, φοβεροί δάσκαλοι και φίλοι.

07.jpg

O Sattamann μαζί με τον Natty Campbell στό μικρόφωνο.

O Sattamann σε δράση

5) Είναι το Sound System η μόνη σου δουλειά?

Όχι, είμαι καλλιτέχνης ενώ παλιότερα ήμουνα δάσκαλος σε σχολείο. O Πάουλο είναι γραφίστας. Η ημερήσια δουλειά είναι αναγκαία, τα βινίλια δεν είναι φθηνά!! Κατασκευάσαμε τα κουτιά στο εργαστήρι ξυλείας του σχολείου που δούλευα!

Real Roots Outdoor Set Up

Real Roots Teaser

6) Πότε ήτανε η τελευταία φορά που βρέθηκες σε Sound System Session?

Πριν λίγες εβδομάδες οδηγήσαμε το ηχοσύστημα στο Σέφιλντ ( στο Βορά της Αγγλίας). Ήτανε μια αβέβαιη κατάσταση μιάς και την προηγούμενη νύχτα η πόλη είχε πλημμυρίσει αλλά ανεξαρτήτως το τι θα συνέβαινε πήγαμε. Ήτανε ένα εξάωρο Set για εμάς το οποίο και ήτανε εξαιρετικό. Προσπαθώ να βλέπω Channel One Sound System και Jah Shaka κάθε φορά που μου δίνεται η δυνατότητα.

08.jpg

O Mikey Dread με τον Ras Kayleb, Channel One Sound System.

Οι Channel One Sound System σε δράση, στο καρναβάλι του Notting Hill το 2017 από το Boiler Room.

7) Αγαπάει η πόλη σου τα Sound System Sessions?

Η σκηνή της Soundystem μουσικής είναι μια Underground σκηνή, και πάντα ήταν. Γίνονται πολλά μικρότερα dances με λιγότερο κοινό, με πολλούς ανθρώπους που παίζουνε το ρόλο τους στο παιχνίδι, στην προώθηση, στην στήριξη αυτής της μουσικής και της σκηνής των ηχοσυστημάτων που αγαπάμε. Ο κάθε ένας έχει το δικό του χώρο και ρόλο στο παιχνίδι. Όλα τα είδη μουσικής της Reggae βοηθιούνται μεταξύ τους. Όλα τα μικρά events βοηθάνε τα μεγάλα. Ακόμα και άμα αγοράζεις μουσική ή πηγαίνεις στα τοπικά Sessions, είσαι ένα μεγάλο κομμάτι της UK Roots Reggae/ Soundsystem μουσικής σκηνής.

09.jpg

REAL ROOTS SOUNDSYSTEM, στησίματα από διαφορετικές βραδιές

8) Ποιό είναι το πιο δυναμικό Sound System Session που σου έχει μείνει στο μυαλό?

Συνήθιζα να πηγαίνω στο University Of Dub στο Brixton Rec, από την αρχή. Ξεκίνησε κοντά στο 2000. Υπέροχα dances εκείνα. Ο Shaka στο Rocket και μετά στο Tudor Rose φωτιά! Οι Channel One στο Vibe Bar, μεγάλες στιγμές!!. Άλλο επίπεδο τώρα στο Village Underground, τον αγαπώ αυτό τον χώρο. Ένα αληθινά ξεχωριστό session που θυμάμαι ήτανε το 2001, ο Jah Shaka στο Camberwell collage, Λονδίνο. Με μία πολύ δυνατή συναυλία του Leroy Gibbons… και του Barry Brown!! O Shaka τον βρήκε στην Τζαμάικα και αυτή ήτανε η πρώτη εμφάνιση του από την τελευταία του περιοδείας, εκπληκτική βραδιά.

9) Ποιό είναι το επόμενο Sound System Session πού θα παρεβρεθείς?

Ζώ έξω από το Λονδίνο εδώ και ένα χρόνο, οπότε πηγαίνω στο Mπρίστολ που είναι κοντά για εμένα. Είχα πάει σε δύο Teachings Of Dub Sessions και ψάχνω για το επόμενο τους, με το Sir Coxsone Sound System. Έχουμε δύο ακόμα Real Roots Sound System dances πριν το 2020. Στις 7 Δεκεμβρίου στο Λονδίνο και στις 26 Δεκεμβρίου στο Λέστερ στο Roots Conference μαζί με Iration Steppas και Massai Warrior Sound System! Τρελό!!!

10.jpg

Αφίσα από το επόμενο Session των Real Roots.

RELATED