Features
Το Drifter φιλοξενεί τον Brian ιδρυτικό μέλος & Selector Operator του Bababoom Hi Fi

Regular Mood

/ Features/
2 Οκτ 2019

O Brian από τη Νάπολη μας μιλάει για το Soundsystem και τα αγαπημένα του sessions

Το Drifter φιλοξενεί τον Brian ιδρυτικό μέλος & Selector Operator του Bababoom Hi Fi

Το drifter θα παρουσιάζει κάθε πρώτη εβδομάδα του μήνα ένα Reggae Sound System από τον πλανήτη Γη.

Στο τέταρτο drifter φιλοξενούμε τον Brian από τη Νάπολη, Selector/ Operator του Bababoom Hi Fi. Όπου θα παρευρεθεί μαζί με τον Chilliman στην Αθήνα Το Σαββάτο 12 Οκτωβρίου καλεσμένοι του Irie Action Sound System.

01.jpg

Brian στα κοντρόλς και Chilliman στο μικρόφωνο.

1)Πότε ήταν η πρώτη φορα που άκουσες ένα Reggae LP?

Ξεκινήσαμε να ακούμε Reggae πιο σοβαρά το 2000-01. Εκείνη την περίοδο ήμασταν μέρος της σκηνής των ελεύθερων Πάρτυ στην Ιταλία και την Ευρώπη, από όπου και μας έχει μείνει το πνεύμα του κάν'το μόνος σου. Ξεκινήσαμε να ακούμε Reggae απο τα 60’s και τα 70’s και γρήγορα εθιστήκαμε στο τέλος των 70’s με το Roots Rockers στυλ. Με δισκογραφικές όπως η Freedom Sounds, Thompson Sound, Striker Lee, Rockers και καλλιτέχνες όπως ο Johnny Clarke, ο Yabby You, ο Prince Alla ο Dillinger κ.α. έπειτα φυσικά ήρθανε τα Dubs από την πίσω πλευρά με τον King Tubby.

2) Πότε ήτανε η πρώτη σου φορά σε Sound System Session?

Υπήρχανε ορισμένα Reggae Sound System sessions στην πόλη μας εκείνο τον καιρό, όπου κυρίως παίζανε dancehall και rub a dub οπότε μας άρεσε ο ήχος μεν αλλά ψάχναμε για κάτι διαφορετικό μουσικά. Στα μεγάλα ελεύθερα πάρτυ της Ευρώπης κάποιες φορές άκουγες ορισμένα Roots κομμάτια κ μερικά Dubs, συνήθως τα παίζανε στο ξημέρωμα μία Βρετανική ομάδα , καθώς η Tζαμαϊκάνικη μουσική αποτελεί μέρος της Βρετανικής υποκουλτούρας εδώ και πολυ καιρό. Αυτό ήτανε πολύ εμπνευσμένο. Το 2002 έζησα την εμπειρία του Aba Shanti I για πρώτη φορά και μου ανοίχτηκε αμέσως μια πόρτα. Δεν γνωρίζαμε μέχρι τότε ότι υπήρχε σύγχρονη Roots και Dub μουσική, με τόσο δυναμικό μήνυμα και τόσο ισχυρά μπάσα! Ήτανε σαν κάποιος να άνοιξε το φώς απότομα.

02.jpg

3) Πότε δημιουργήσατε το δικό σας Sound System?..

Ξεκινήσαμε να παίζουμε βινύλια δημόσια σαν ομάδα το 2004 πέρνοντας το όνομα Bababoom από κάποιους μεγαλύτερους φίλους μας. Όχι με αληθινό Sound System εκείνη την περίοδο, απλά στήναμε μαζί ορισμένα ηχεία. Ήτανε περιορισμένη η πρόσβαση στην πληροφορία του διαδικτύου εκείνη την περίοδο και η σκηνή των Sound Systems δεν ήτανε τόσο δημοφιλής όπως είναι τώρα. Στα κοντά ξεκινήσαμε να αγοράζουμε περισσότερο επαγγελματικό εξοπλισμό συμπεριλαμβανομένου έναν παλιό προ ενισχυτή JTS, συγχρόνως μαθαίναμε τα βασικά γύρω από το στήσιμο του συστήματος ήχου. Το 2007 ξεκινήσαμε να παίζουμε σαν Bababoom Hi Fi με ένα μικρό ηχοσύστημα. Το 2008 φτιάξαμε τέσσερα Scoops. Το ηχοσύστημα από τότε έχει περάσει από διάφορα στάδια συνεχόμενης αλλαγής και βελτίωσης μέχρι την τωρινή του διαμόρφωση που είναι δύο full stacks.

03.jpg

03.1.jpg

04.jpg

4) Πώς σε λένε και από πόσα άτομα αποτελείται το Ηχοσύστημα?..

Το ηχοσύστημα καθιερώθηκε το 2004 από τρείς φίλους τον Brian τον Satta και τον Giallo. Λίγα χρόνια αργότερα ο Chilliman μπήκε στην ομάδα σαν MC. Στις μέρες μας όταν μας καλούνε να παίξουμε συνήθως πηγαίνουμε ο Brian και ο Chili. Ο Giallo δουλεύει τώρα σαν βιολογικός γεωργός, έχει αποσύρθει από το ηχοσύστημα. Ο Satta κυρίως φροντίζει την παραγωγή μουσικής. Είναι ο Drummer των Roots Defender Band και συγχρόνως το μισό μέρος των dub defender μαζί με την γυναίκα του τη Nobke. Οι Dub Defender φτιάχνουνε την αυθεντική μουσική που παίζουμε σε dubplates (ακυκλοφόρητα dub) καθώς και τις επίσημες κυκλοφορίες του Bababoom Hi Fi label, όπου στήσαμε το 2013. Έχουμε κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα έξη 12ιντσα και δύο 7ιντσα με μουσική απο τους Roots Defender Band και τους Dub Defender και καλλιτέχνες όπως ο Johnny Clarke, o African Simba, ο Earl Sixteen, ο Willi Williams, ο Jules I κ.α. Το επόμενο 12ιντσο θα κυκλοφορήσει μέχρι το τέλος του χρόνου με συμμετοχές των UK Principal, Ramon Judah και Dub Defender.

05.jpg

O Brian και ο Satta απο την επίσκεψη τους για session στην Τυνησία.

5) Είναι το Sound System η μόνη σου δουλειά?..

Σε καμία περίπτωση!. Είναι πολύ δύσκολο να κάνεις τη δουλειά του Sound System εδώ στην Ιταλία. όπου είναι κυρίως μια underground σκηνή, ειδικά στο νότο της χώρας όπου είναι λιγότερο πλούσιος από το Βορρά. Εδώ η σκηνή είναι επικεντρωμένη κυρίως στα κοινωνικά κέντρα τις καταλήψεις και τα DIY φεστιβάλ, οπότε εμπλέκονται πολύ λίγα χρήματα. Αλλά αυτό μας βοηθά να το κρατάμε αληθινό και όμορφο.

Αλλά παρόλο που δεν είναι η κανονική δουλειά για εμάς, προσπαθούμε να το κρατάμε πάντα επαγγελματικό και μας αρέσει να κάνουμε το καλύτερο σε κάθε περίσταση. Είναι μια δουλειά που δεν σηκώνει αστεία!!

BABABOOM HI FI IN SESSION

6) Πότε ήτανε η τελευταία φορά που βρέθηκες σε Sound System Session?..

Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε δύο Sessions. Την Πέμπτη στη Νάπολη σε ένα ανοιχτό Session στο κέντρο έξω στο δρόμο. Και το Σαββάτο παίξαμε στην Dijon στη Γαλλία με τους φίλους μας τους Dubatriation. Αναμφισβήτητα ήτανε ένα υπέροχο κλείσιμο εβδομάδας.

Video απο το Session στο κέντρο της Νάπολης

7) Αγαπάει η πόλη σου τα Sound System Sessions?

Η Νάπολη έχει μια σπουδαία Sound System σκηνή και μια πολύ ισχυρή DIY στάση. Αυτό επειδή το δίκτυο των καταλήψεων και των κοινωνικών κέντρων μέσα στα οποία έχει καλλιεργηθεί και γενικά το Do It Yourself είναι μια στάση για τους ανθρώπους στην πόλη της Νάπολη. Το Sound System είναι μια δουλειά της κοινότητας και στην Νάπολη η κοινότητα είναι πάρα πολύ σημαντική.

06.jpg

Συνέντευξη των BABABOOM HI FI στην Guardian για την σκηνή των Sound Systems στην Νάπολη.

8) Ποιό είναι το πιο δυναμικό Sound System Session που σου έχει μείνει στο μυαλό?

Κάθε Session έχει κάτι ιδιαίτερο σε κάθε Session κάτι μαθαίνεις. Πιθανό τα πιο αγαπημένα Sessions για το Bababoom Hi Fi να είναι τα επετειακά Dances όπου συνηθίζαμε να οργανώνουμε λίγα χρόνια πριν τον Ιούνιο σε ένα πολύ όμορφο πανοραμικό πάρκο. Χωρίς special καλεσμένους, είτε με χωρίς είσοδο είτε με φθηνή είσοδο. Φουλ ηχοσύστημα με πανοραμική θέα. Ήτανε ενά πολύ δυναμικό πάρτυ για την πόλη με πάνω απο 2000 κόσμο. Ο καλύτερος τρόπος για να γιορτάσεις τα γενέθλια του Sound System σου.

07.jpg

9) Ποιό είναι το επόμενο Sound System Session πού θα παρεβρεθείς?

Ανυπομονούμε πραγματικά να παίξουμε στην Αθήνα με το Irie Action Sound System.

08.jpgEVENT LINK.

Εδω μπορείτε να ακούσετε τις κυκλοφορίες του Bababoom Hi Fi Label.

RELATED