Features

Το νέο album των Public Enemy βγήκε την κατάλληλη στιγμή

Austinmod

/ Features/
27 Σεπ 2020

O Chuck D μαζί με τον Flavor εμπνέουν & παραδίδουν μαθήματα με το What You Gonna Do When the Grid Goes Down

Το νέο album των Public Enemy βγήκε την κατάλληλη στιγμή

Οι θρυλικοί Public Enemy επέστρεψαν σε πλήρη σύνθεση για το 15ο άλμπουμ τους, ξανά από την Def Jam, το επίσης θρυλικό label με το οποίο είχαν χτίσει στο παρελθόν τα Hip-Hop Classics τους στη χρυσή εποχή αυτής της μουσικής.

Οι Public για άλλη μια φορά ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των κοινωνικοπολιτικών εξελίξεων της εποχής, καθώς με την άνοδο του κινήματος Black Lives Matter, όλη η ραπ σκηνή εξέφρασε τις αρχές και τις αξίες της διαμαρτυρίας και της κραυγής για δικαιοσύνη. Οι Public όλο αυτό μπορούν και ξέρουν να το εκφράζουν καλύτερα από όλους, καθώς ήταν οι πρωτοπόροι σε αυτή τη θεματική. Έτσι στην ερώτηση “Is rap still the black CNN?”, η απάντηση αυτές τις μέρες είναι “Yes, it sort of is”.

6e24ef6ebd55d1b10836e3c6ad6299d9.jpg

Έτσι στο "What You Gonna Do When the Grid Goes Down" ο Chuck D και ο Flavor Flav παραμένουν προβληματισμένοι αλλά και ελπιδοφόροι, τιμώντας το παρελθόν τους και σπρώχνοντας τη μουσική λίγο πιο μπροστά με το πάθος, την ωριμότητα και την απαράμμιλη ενέργειά τους.

Όντας περιέργως επίκαιροι και εκφράζοντας υπερήφανα τον κόσμο τους, μας δίνουν ένα νέο "Fight The Power" και ένα έναυσμα για αγώνα και διεκδίκηση των δικαιωμάτων. Στο τραγούδι GRID, με τη συμμετοχή του Θεού της Funk George Clinton και των Cypress Hill, ο Chuck τα βάζει με τον εθισμό με τα κινητά (“No internet no text and no tweets We'll look like the Eighties with fiends in the streets”), σε μια εποχή που τα social media έχουν κυριαρχήσει τις ζωές των ανθρώπων και τα fake new καλπάζουν. Μοιάζει με μια κραυγή γονέα που προσπαθεί να συμβουλέψει το παιδί του “Aww snap! No apps, just maybe perhaps No grid is what we need for new human contact”. Στα υπόλοιπα tracks, βγαίνει ένας ήχος και μία νοσταλγία για την 80s δόξα των Public. Χαρακτηριστικά εμφανίζονται ο Mike D και o Ad Rock από τους Beastie Boys μαζί με τους RUN DMC και τον Terminator X σε μία νέα έκδοση του "Public Enemy No 1" από το 1987, ενώ στο "Rest in Beats" ο Chuck αποτίει φόρο τιμής σε όλες τις χαρακτηριστικές Hip-Hop προσωπικότητες που έχουν φύγει όλα αυτά τα χρόνια.

Το "What You Gonna Do When the Grid Goes Down" έσκασε όταν έπρεπε, τη στιγμή δηλαδή που η δυναμική, η ιστορία και το όραμα των Public Enemy ήταν ανάγκη να αντηχήσει στις γειτονιές των ΗΠΑ και όλου του κόσμου. Το "Fight the Power 2020" αποτελεί μία εμπνευστική νέα εκδοχή του θρυλικού τραγουδιού, με τον ίδιο ρυθμό που ο James Brown έκανε τα πλήθη να κοθνιόνται το 1989, με νέα κουπλέ από τον Nas, τον Black Thought των Roots, τον Jahi από τους PE 2.0 (σύγχρονο lineup των Public Enemy), τον αντιτραμπικό rapper από το Compton YG και τον Rapsody, ΜC από την βόρεια Carolina με κοινωνικές αναφορές, ανανεώνοντας τη δυναμική και συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν, με στίχους όπως “You love Black Panther but not Fred Hampton” και “Fight for Breonna Taylor and the pain of her mother”. Και όταν έρχεται ο Chuck και πετάει τον original στίχο "Elvis was a hero to most" τότε είναι που σου σηκώνεται πραγματικά η τρίχα. Γενικώς ο δίσκος βγάζει αυτλην την επιθετική δυναμική των PE, συνδέοντας το αιχμηρό hard-rock-funk των Funkadelic και των Rage Against The Machine ("Beat Them All") με τον απογειωμένο ήχο των Run The Jewels, τους οποίους ο Chuck αναφέρει μαζί με άλλους πρωτοπόρους και πρωταγωνιστές των ημερών.

Παρά τα 60 του χρόνια, η φωνή του Flavor Flav δεν έχει μεγαλώσει καθόλου κι έτσι οι αντι-Τραμπ ατάκες του, ακούγονται περίφημα πάνω από το βαθύ beat του DJ Premier στο κομμάτι "State of the Union (STFU)". O Flav παραμένει απόλαυση και είναι πάντα εκεί ώστε να απαλύνει το χάος με μια νότα κωμικής ανακούφισης. Δεν ξέρουμε αν οι φήμες που ακούστηκαν στην αρχή του χρόνου ότι ο ίδιος αντέδρασε όταν οι Public Enemy θα εμφανίζονταν με τον Bernie Sanders, κάτι το οποίο ο Chuck χαρακτήρισε hoax, παρόλα αυτά το δίδυμο κουμπώνει κι εμείς δεν τους χορταίνουμε.

What You Gonna Do When the Grid Goes Down - SPOTIFY - APPLE MUSIC

public-enemy-2020-album.jpg

Tracklist:

01 – ‘When The Grid Goes Down’ ft. George Clinton

02 – ‘Grid’ ft. Cypress Hill and George Clinton

03 – ‘State of the Union (STFU)’ ft. DJ Premier

04 – ‘Merica Mirror’ ft.. Pop Diesel

05 – ‘Public Enemy Number Won’ ft. Mike D, Ad-Rock, Run-DMC

06 – ‘Toxic’

07 – ‘Yesterday Man’ ft. Daddy-O

08 – ‘Crossroads Burning’ (Interlude) ft. James Bomb

09 – ‘Fight The Power: Remix 2020’ ft. Nas, Rapsody, Black Thought, Jahi, YG, Questlove

10 – ‘Beat Them All’

11 – ‘Smash The Crowd’ ft.. Ice-T, PMD

12 – ‘If You Can’t Join Em Beat Em’

13 – ‘Go At It’ ft. Jahi

14 – ‘Don’t Look At The Sky’ (Interlude) ft. Mark Jenkins

15 – ‘Rest In Beats’ ft. The Impossebulls

16 – ‘R.I.P. Blackat’

17 – ‘Closing: I Am Black’ ft. Ms. Ariel

RELATED