The Latest

Χωρίς τον Ahmad Jamal, μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Rap δεν θα υπήρχε

Austinmod

/ The Latest/
20 Απρ 2023

Το "The World Is Yours" του Nas θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ραπ μουσικής και ίσως να το χρωστάει σε ένα sample του Ahmad Jamal.

Χωρίς τον Ahmad Jamal, μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Rap δεν θα υπήρχε

Αυτό που δίνει τον τόνο στο "The World Is Yours", το δεύτερο σινγκλ που κυκλοφόρησε ο Nas από το ντεμπούτο του άλμπουμ Illmatic, είναι αυτή η εναρκτήρια μελωδία του πιάνου. Αυτά τα έξι συγχρονισμένα χτυπήματα πιάνου, που λουπάρονται επ'άπειρον για τη σχεδόν πεντάλεπτη διάρκεια του κομματιού, είναι εξίσου σημαντικά με τις ρίμες του Nas, δανεισμένα από ένα τραγούδι που —όπως το «The World Is Yours» είναι για τον Nas καθώς θεωρείται ένα από τα καλύτερα του— είναι το «I Love Music» του Ahmad Jamal.

Ο Jamal δικαίως θα μείνει στη μνήμη μας ως ένας θρύλος της τζαζ. Ως πιανίστας, καινοτόμησε πηγαίνοντας σε μια κατεύθυνση διαφορετική από τους συγχρόνους του, της εποχής του μπίμποπ με γρήγορους ρυθμούς, εστιάζοντας περισσότερο στο χώρο και την ένταση αντί στο δεξιοτεχνικό, γρήγορο παίξιμο που καθόριζε την εποχήεκείνη. Θα μνημονεύεται επίσης ως μια καλλιτεχνική φιγούρα που είχε τεράστια επιρροή στο ραπ, καθώς τα τραγούδια του αποτέλεσαν μία τέλεια δεξαμενή για samples για μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του είδους.

Nas-The-World-is-Yours

Το sampling του "The World Is Yours" από το το τραγούδι "I Love Music" αποτελεί κορυφαίο παράδειγμα. Το τραγούδι εμφανίστηκε άλμπουμ του Jamal του 1970 The Awakening (μαζί με άλλα έξι τραγούδια που έχουν επίσης σαμπλαριστεί σε τραγούδια τζαζ ραπ) και ήταν το μεγαλύτερο κομμάτι στον δίσκο. Λίγο περισσότερο από επτά λεπτά, σε παρασέρνει σε ένα συναρπαστικό μουσικό ταξίδι, καθώς ο Τζαμάλ ουσιαστικά παίζει ένα εκτεταμένο σόλο που μοιάζει με μία λειτουργία κάθαρσης. Είναι μια επίδειξη της τζαζ και της κλασικής μουσικής του, οι πολύχρωμες και περίπλοκες προόδους των συγχορδιών δίνουν τη θέση τους σε όμορφα και δραματικά runs που παιχνιδιάρικα πηγαινοέρχονται μεταξύ χαμηλών και υψηλών τόνων.

040e5ebf

Αλλά το σημείο που χρησίμευσε ως βάση για το sample του «The World Is Yours» είναι προς στο τέλος του «I Love Music». Είναι ένα σημείο που δεν θα το διπλοσκεφτόσουν αλλά στα μέτρα του hip-hop, έγινε κάτι εντελώς άλλο, απόδειξη της δύναμης ενός απλού αλλά καλόγουστου sample.

Ένας αφοσιωμένος θαυμαστής του Jamal, ο Pete Rock χρησιμοποίησε εκείνo τo σημείο για τη βάση ενός instrumental που έγινε το beat για το "The World Is Yours".

«Συνέχισα να επαναλαμβάνω αυτή τη λούπα με το χέρι μου στο SB-1200 ξανά και ξανά. Μετά το κούμπωσα γρήγορα, για να δω πώς θα μπορούσε να ακούγεται χωρίς τύμπανα. Ήμουν ερωτευμένος με αυτόν τον ήχο», θυμάται ο Rock σχετικά με τη δημιουργία αυτού του beat. «Ο Ahmad Jamal είναι ένας από τους αγαπημένους μου πιανίστες, οπότε το να μπορώ να κάνω κάτι με samples από τη μουσική του ήταν πολύ ξεχωριστό για μένα. Αυτή η λούπα απλώς πυροδότησε μια τέτοια νοσταλγία ώστε το να τελειοποιήσω το υπόλοιπο beat του «The World Is Yours» δεν ήταν πολύ δύσκολο μετά από αυτό».

Nas-Illmatic_1397075405

Πάνω σε αυτήν την παραγωγή του Rock, ο Nas πατάει με μεγάλη σιγουριά σε ένα κομμάτι εμπνευσμένο από το Scarface. Ένας στην κυριολεξία απόγονος της τζαζ (ο πατέρας του ήταν ο κορνετίστας Olu Dara), ο Nas είναι εξίσου MC όσο και μουσικός, δημιουργώντας ρίμες που δίνουν μια ματιά στον κόσμο ενός νεαρού αλλά συνάμα σοφού ράπερ που περιηγείται στους δρόμους της Νέας Υόρκης. Όπως είπε ο Ροκ για τους στίχους του Νας στην ίδια συνέντευξη, δεν ήταν απλώς ραπ – ήταν η λογοτεχνία του δρόμου, ένα συναρπαστικό παιχνίδι με τις λέξεις και μία εκτέλεσή που είχε σαν αποτέλεσμα πολλοί να τον βλέπουν ως έναν από τους μεγαλύτερους ράππερς, την ώρα που έκανε σωστά το ντεμπούτο του.

«Με το Illmatic, προσπάθησα να κάνω το τέλειο άλμπουμ», είπε ο Νας στο ντοκιμαντέρ του 2014, Time Is Illmatic. «Προσπαθούσα να σε κάνω να ζήσεις τη ζωή μου. Ήθελα να δεις διαφορετικά το hip-hop. Ήθελα να νιώσεις ότι το hip-hop άλλαζε και γινόταν κάτι πιο αληθινό. Σου μετέφερα πώς ένιωθαν οι δρόμοι, πώς ακουγόταν, τί γεύση είχε, όλα σε ένα άλμπουμ. Και προσπάθησα να το αποτυπώσω όπως κανείς άλλος δεν το είχε καταφέρει».

ο εκλιπών μουσικός είναι εξίσου σημαντικός για την ιστορία της τζαζ όσο και για την ιστορία της ραπ

Τώρα, το Illmatic θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα άλμπουμ της ραπ, με τραγούδια όπως το "The World Is Yours" να παίρνουν τον δικό τους έπαινο ως μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του είδους. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό το δείγμα του Ahmad Jamal έπαιξε έναν κρίσιμορόλο, δείχνοντας πώς ο εκλιπών μουσικός είναι εξίσου σημαντικός για την ιστορία της τζαζ όσο και για την ιστορία της ραπ.

RELATED