Features

Ο Biz Markie ήταν ένας σούπερ ήρωας.

Χρήστος Μιχαηλίδης

/ Features/
1 Αυγ 2021

Το KickIt και το "The story of my Hip Hop" μπαίνουν στο μυαλό του Pharoahe Monch για να εξηγήσουν το γιατί.

Ο Biz Markie ήταν ένας σούπερ ήρωας.

Έκανε αφόρητη ζέστη εκείνη την ημέρα στην Βιρτζίνια. Αυτό μάλιστα το πίστευε και κάποιος που είχε... αντέξει αρκετά καλοκαίρια στη Νέα Υόρκη. Ίσως μάλιστα το γεγονός πως ταξίδευαν όλο το βράδυ για να φτάσουν στο ξενοδοχείο να έκανε την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη.

Εκείνον όμως, δεν τον ενοχλούσε τόσο. Όλα αυτά τού έδωσαν την αφορμή για να γυρίσει για λίγο πίσω στον χρόνο. Θυμήθηκε πόσες φορές είχε βρεθεί σε κάποιο λεωφορείο έχοντας για παρέα το walkman και τις κασέτες του. Δεν ήταν μόνος. Είχε την καλύτερη παρέα: τις μουσικές του. To "Just a Friend", το είχε... λιώσει και ο Biz Markie ήταν ο αγαπημένος του MC. Πέρα από το hip hop είχε ακόμα μία μεγάλη αγάπη: τα comics. Μάλλον για αυτό παρομοίαζε τον αγαπημένο του Biz, αλλά και τα άλλα μέλη των Juice Crew, με σούπερ ήρωες. Ίσως πάλι να είχε μία αίσθηση για όσα θα επακολουθούσαν.

Λίγα δευτερόλεπτα κράτησε η αναπόληση κι επέστρεψε γρήγορα στο παρόν. Κατά κάποιο τρόπο όμως, δεν είχαν αλλάξει και πολλά. Πάλι σε λεωφορείο βρισκόταν και η παρέα του ήταν εξαιρετική. Ήταν σε πούλμαν περιοδείας μαζί με έναν από τους σούπερ ήρωες του, τον Biz Markie, ο οποίος πάντα καθόταν στα μπροστινά καθίσματα. Εκείνος καθόταν λίγο πιο πίσω, αλλά πάντα σε κοντινή απόσταση για να τον παρατηρεί. Το μέλλον του Pharoahe Monch, μέλος τότε των Organized Konfusion μετά την κυκλοφορία του πρώτου ομώνυμου άλμπουμ του συγκροτήματος, προμήνυε λαμπρό. Εκείνος, όμως, ήταν σαν τους rookie αθλητές που σαν σφουγγάρι προσπαθούν να απορροφήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα από τους πιο έμπειρους. Για αυτό δεν άφηνε από τα μάτια τον Biz.

Όταν έφτασαν στο ξενοδοχείο, οι περισσότεροι έσπευσαν να τακτοποιηθούν στα δωμάτιά τους. Ο Biz Markie, όμως, ζήτησε από την υπάλληλο στη ρεσεψιόν να του δώσει τον τηλεφωνικό κατάλογο για να βρει την διεύθυνση ενός δισκάδικου. Λίγο μετά ζήτησε να του καλέσουν ένα ταξί και κατευθυνόμενος προς την πόρτα είδε τον Pharoahe Monch να τον κοιτά. «Πάω για δίσκους», του είπε. «Θα έρθω μαζί σου», αποκρίθηκε ο Pharoahe Monch, αλλά ο δισταγμός ήταν εμφανής στη φωνή του. Ο Biz με ένα νεύμα τού έδωσε το "ΟΚ" για να τον ακολουθήσει.

«Πάω για δίσκους», του είπε. «Θα έρθω μαζί σου», αποκρίθηκε ο Pharoahe Monch, αλλά ο δισταγμός ήταν εμφανής στη φωνή του. Ο Biz με ένα νεύμα τού έδωσε το "ΟΚ" για να τον ακολουθήσει.

Με το που έφτασαν στο δισκοπωλείο, o Biz πήρε παραμάσχαλα δύο καφάσια και άρχισε να φορτώνει βινύλια. Ο Pharoahe Monch από την πλευρά του, παρότι ήταν ήδη μυημένος στο «σπορ» ήταν πιο φειδωλός. Ήθελε ένα συγκεκριμένο δίσκο: το Headless Heroes of the Apocalypse του Eugene McDaniels. Το είχε βρει κάποτε σε ένα παζάρι δίσκων στη Νέα Υόρκη, αλλά τελικά πουλήθηκε για περισσότερα από 100 δολάρια και το μπάτζετ του ήταν και παρέμενε μικρότερο. Η αλήθεια βέβαια ήταν πως ήταν εκεί περισσότερο για να παρακολουθεί τον Biz παρά για να αγοράσει κάτι. Ο Biz πού και πού γύρναγε πως το μέρος του για να δει αν ήταν καλά ή αν χρειάζεται κάτι, χωρίς να του απευθύνει όμως τον λόγο. Απλά τσέκαρε με τα ματιά. Έμειναν για ώρες εκεί και η μοναδική στιγμή που σταμάτησε να επικρατεί ησυχία ήταν όταν ο Pharoahe Monch βρήκε τον δίσκο που έψαχνε. Μόλις εννέα δολάρια κόστιζε. «Μην κάνεις φασαρία, δεν βλέπεις πως διαβάζω εφημερίδα», είπε ο ιδιοκτήτης του δισκοπωλείου ψαρώνοντας ακόμη περισσότερο τον ήδη «ψαρωμένο» Pharoahe Monch και μαλώνοντάς τον συγχρόνως για το επιφώνημά του.

Όταν έφτασε η ώρα να φύγουν, ο Biz Markie, ο οποίος είχε σηκώσει το μισό μαγαζί, τηλεφώνησε σε έναν ξάδελφό του, τον Τζεφ, για να έρθει να τους πάρει. Οι δίσκοι που αγόρασε δεν θα χώραγαν σε ταξί. Το αμάξι διέθετε και κλιματισμό, γεγονός που ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον ασθματικό Pharoahe Monch που για ώρες πέρα από οξυγόνο, εισέπνεε και αρκετή σκόνη από το δισκοπωλείο. «Βάλε τον δίσκο σου μαζί με τους δικούς μου στο πορτ μπαγκάζ, για μην επηρεαστεί από την ζέστη», του είπε o Biz και φυσικά το έκανε.

Δεν γύρισαν στο ξενοδοχείο, αλλά πήγαν κατευθείαν στον χώρο που θα γινόταν η συναυλία. Ο Pharoahe Monch πήγε για soundcheck. Ο Biz από την πλευρά του, παλιοσειρά βλέπετε, θα εμφανιζόταν κατευθείαν στο live χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιος έλεγχος.

Η συναυλία ήταν εκπληκτική. Ο πιτσιρικάς τότε Pharoahe Monch εκείνη την στιγμή δεν καταλάβανε πως ζούσε τ' όνειρό του. Όταν τελείωσε το live, όλοι μαζεύτηκαν σε ένα κλαμπ για να συνεχίσουν την διασκέδαση. Το βλέμμα του Pharoahe Monch γρήγορα διασταυρώθηκε με εκείνο μιας όμορφης νεαρής κοπέλας, της Σαρλίν. Άρχισαν να μιλάνε και όλα κυλούσαν ομαλά μέχρι που ο νεαρός τότε MC, κατάλαβε πως τρεις τύποι τους κοιτούσαν επίμονα. Η Σαρλίν δεν τους ήξερε κι έπειτα από ένα σημείο, παρασυρόμενος ίσως και από το νεαρό της ηλικίας του, τους απηύθυνε τον λόγο. Τα πνεύματα οξύνθηκαν γρήγορα, πριν τελικά οι τρεις άνδρες απομακρυνθούν από το μαγαζί από την ασφάλεια του κλαμπ.

biz.jpg

Η νύχτα, όμως, δεν είχε τελειώσει και λίγο μετά η αστυνομία εισέβαλλε στο μαγαζί ζητώντας να εκκενωθεί μέσα σε λίγα λεπτά. Επικράτησε πανικός, αλλά ο Pharoahe Monch πριν βρεθεί ξανά στο αμάξι του Τζεφ μαζί με τον Red Hot Lover Tone, τον O.C και την Αμάντα (σ.σ. δημοσιογράφος του Source), κατάφερε να δώσει το τηλέφωνό του στην Σαρλίν.

Όταν απομακρύνθηκαν από το κλαμπ, άρχισαν να αστειεύονται για όσα είχαν συμβεί. Τα γέλια, όμως, σταμάτησαν γρήγορα, όταν άκουσαν τέσσερις πυροβολισμούς από δύο διαφορετικά όπλα. Όλοι τους έσκυψαν για να καλυφθούν. Ακόμα και ο Τζεφ που οδηγούσε. Η Αμάντα ήταν σε κατάσταση υστερίας και φώναζε και ο Τζεφ χωρίς να βλέπει, προσπαθούσε να οδηγήσει όσο πιο γρήγορα μπορούσε. «Μην τους αφήσετε να βρεθούν δίπλα μας, θα μας σκοτώσουν», φώναξε ο Pharoahe Monch καλυμμένος από το πίσω κάθισμα. Δεν ήξεραν τον δρόμο, δεν έβλεπαν πού οδηγούσαν και τους πυροβολούσαν. Ευτυχώς γλίτωσαν, καθώς σχεδόν την τελευταία στιγμή ο Τζεφ κατάφερε να στρίψει σε μία έξοδο, ενώ οι διώκτες τους συνέχισαν στον αυτοκινητόδρομο.

«Μην τους αφήσετε να βρεθούν δίπλα μας, θα μας σκοτώσουν»

Γύρισαν κατευθείαν στο ξενοδοχείο και στα δωμάτιά τους. Είχαν ανάγκη από ένα ποτό, αλλά το μπαρ είχε κλείσει. Ο Pharoahe Monch λίγη ώρα μετά ξαναπήγε στο γκαράζ, καθώς είχε ξεχάσει να πάρει την συσκευή εισπνοής του και δυσκολευόταν να αναπνεύσει. Τότε παρατήρησε τις τρύπες από τις σφαίρες που είχαν διαπεράσει το πορτ μπαγκάζ. Τόσο ο ίδιος, όσο και οι άλλοι επιβαίνοντες του αμαξιού, όμως, δεν είχαν τραυματιστεί. Άνοιξε το πορτ μπαγκάζ. Τα βινύλια του Biz Markie ήταν άθικτα. Κοίταξε και το δικό του. Οι σφαίρες είχαν καρφωθεί και είχαν κολλήσει στο "Headless Heroes of the Apocalypse". Το γνώριζε από τότε που άκουγε τις κασέτες του στο λεωφορείο της γραμμής: Ο Biz Markie ήταν σούπερ ήρωας...

*Η διήγηση βασίστηκε σε άρθρο του Pharoahe Monch του στο Spin για τον Biz Markie που έφυγε πρόωρα από κοντά μας. Rest in Beats Biz…

Επικοινωνία:

Facebook: The story of my hip hop

Twitter: @StoryHip

Issuu: The story of my hip hop

RELATED