Features

Ο δαίμονας είναι πάντα δίπλα σου

Χρήστος Μιχαηλίδης

/ Features/
5 Ιαν 2022

Στην κουρτίνα «1» είναι ένας φημισμένος μάγος και στο κουτί «2» ο άγγελος του KRS-One, αλλά το KickIt και το “The Story of my Hip Hop” προτιμούν τον δαίμονα που έχεις μέσα σου.

Ο δαίμονας είναι πάντα δίπλα σου

H γενικότερη κατάσταση που επικρατεί εκεί έξω σε συνδυασμό με την συγκεκριμένη περίοδο του χρόνου, μας κάνουν να αναζητάμε ένα θαύμα. Να ψάχνουμε για μάγους, τους οποίους θα συναντήσουμε μόνο αν λοξοδρομήσουν από την πορεία τους. Μπορεί και να εκλιπαρούμε για την άφιξη ενός αγγέλου. Ανάμεσα σε μάγους και αγγέλους, όμως, να επιλέγεις τον δαίμονα που σε συντροφεύει, καθώς από αυτόν ξέρεις τι να περιμένεις.

Θυμάμαι έναν μάγο, τρανό και ξακουστό, ο οποίος σεργιάνιζε μόνο τις βροχερές νύχτες. Η φήμη του απλωνόταν πέρα από τα όρια του χρόνου και του τόπου. Όλοι λαχταρούσαν να τον συναντήσουν για να πραγματοποιήσει τις επιθυμίες τους. Ή καλύτερα - για είμαστε ακριβείς - για να τους βοηθήσει να τις πραγματοποιήσουν εκείνοι. Οι δυνάμεις του, βλέπετε, ήταν ξεχωριστές. Είχε την ικανότητα να σε γυρίζει για μία στιγμή πίσω στον χρόνο, ώστε να αλλάξεις κάποια απόφασή σου και μετά σε επανέφερε στο παρόν κι έβλεπες πώς είχε κυλήσει η ζωή σου στο ενδιάμεσο.

Το μόνο που ζητούσε πίσω για αντάλλαγμα ήταν μία ανάσα τη φορά. Έτσι θρεφόταν και δυνάμωνε. Δεν υπήρχε κάποιος, όμως, απ' όλους όσοι συνάντησε που να σταμάτησε στη μία ανάσα. Όλοι πάντα ήθελαν κάτι παραπάνω και όλο γυρνούσαν στο παρελθόν για να αλλάξουν το παρόν τους. Αχόρταγοι κι εντέλει έπεφταν στην παγίδα του, καθώς όταν ο μάγος τέλειωνε μαζί τους, δεν τους είχε μείνει ανάσα να του δώσουν. Οι τελευταίες τους λέξεις ήταν πάντα ίδιες: «ο μάγος, ο τρανός». Κάπως έτσι... γιγάντωνε ο μύθος του και όλο και περισσότεροι παρακαλούσαν, στα κρυφά ή στα φανερά δεν έχει σημασία, να τον συναντήσουν.

krsone.jpg

Πέρα από τον προαναφερθέντα μάγο, υπάρχει και ο επονομαζόμενος άγγελος του Hip Hop. Επιθυμίες πραγματοποιεί κι αυτός με την σειρά του. Ο KRS-One μας τον.. σύστησε σε μία από τις (πολλές) ομιλίες του.

- «Θέλω να γίνω ο καλύτερος DJ.

- Θα γίνεις, αλλά πρώτα θα σε πυροβολήσουν στο πόδι. Δεν θα πεθάνεις, αλλά πρέπει να αντέξεις τον πόνο. Όταν γιατρευτείς, θα σε κτυπήσει αμάξι, αλλά ο οδηγός θα είναι ένας παραγωγός. Θα νιώθει τόσο άσχημα για το ατύχημα που θα σου κάνει τον καλύτερο δίσκο.

Το όνειρο τελειώνει και πραγματικότητα επιστρέφει. Αν ήξερες πως θα σε πυροβολούσαν στο πόδι και πως θα σε χτύπαγε αμάξι, αλλά αυτά θα σε έκαναν αστέρι, θα το έκανες; Θα σε πυροβολούσαν και θα σε χτύπαγε αμάξι, αλλά στο τέλος το όνειρό σου θα γινόταν πραγματικότητα. Αυτή είναι ερώτηση. Θα το έκανες; Δεν υπάρχει σωστή ή λανθασμένη απάντηση. Για αυτό πολλοί δεν τα καταφέρνουν...», είχε πριν από μερικά χρόνια o Teacha.

Πολλοί θα σκεφτούν πως ο άγγελος είναι τίμιος, καθώς σε σύγκριση με τον μάγο είναι πιο ξεκάθαρος για τις συνέπειες της επιλογής του καθενός. Επιτρέψτε μου να διαφωνήσω. Μοχθηρός είναι και αυτός ο άγγελος. Ακόμα κι αν επιλέξεις να «πληρώσεις» το τίμημα για να γίνεις ο καλύτερος MC, Beatmaker, DJ ή ό,τι άλλο θέλεις, ανά πάσα στιγμή θα κινδυνεύεις να γυρίσεις εκεί όπου ήσουν. Δεν το έχει σε τίποτα ο άγγελος να πραγματοποιήσει την ευχή και κάποιου άλλου που επιθυμεί τα ίδια με σένα.

Άκου τον δαίμονα που έχεις μέσα σου και ξενυχτά μαζί σου για να επιλέξεις προσεχτικά την κάθε λέξη στις μπάρες σου

Αν έχεις φτάσει ως εδώ και τύχει στο μέλλον ν' ανταμώσεις αυτούς τους τύπους, θέλω να σε παρακαλέσω να σκεφτείς και την τρίτη επιλογή: Μην τους ακούσεις. Άκου τον δαίμονα που έχεις μέσα σου και ξενυχτά μαζί σου για να επιλέξεις προσεχτικά την κάθε λέξη στις μπάρες σου. Άκου τον δαίμονα που ξέρει πόσο βαρύ είναι πραγματικά ένα μικρόφωνο και πασχίζει μαζί σου για να το σηκώσεις. Άκου τον δαίμονα που ψάχνει σε σκονισμένα βινύλια το δείγμα εκείνο που θα (σε) ξεχωρίσει. Άκου τον δαίμονα που τα δάχτυλά του πονούν όπως τα δικά σου έπειτα από ώρες πάνω από τα πικάπ και τον μείκτη. Άκου τον δαίμονα που κρατάει τσίλιες, όταν βάφεις για να μην σε «δέσουν». Άκου τον δαίμονα που οι παλάμες του έχουν ματώσει, αλλά δεν σταματά να σου κρατά τον ρυθμό, όταν χορεύεις. Είναι μέσα σου κι ας μην το ξέρεις. Είναι πεισματάρης, όπως κι εσύ κι ας μην το ξέρεις. Είναι ο μοναδικός που ήταν πάντα δίπλα σου και ξέρει πως θα τα καταφέρεις... Κι ας μην το ξέρεις...

Επικοινωνία:

Facebook: The story of my hip hop

Twitter: @StoryHip

Issuu: thestoryofmyhiphop

RELATED