Features

O Too Poetic των Gravediggaz «έπαιζε σκάκι με τον θάνατο»

Χρήστος Μιχαηλίδης

/ Features/
7 Μαρ 2023

Το “The Story of my Hip Hop” δύο χρόνια μετά τον πρώτο... προαυλισμό του στο KickIt επιστρέφει στην αρχή του και θυμάται τον Too Poetic (15/11/1964-15/7/2001) των Gravediggaz.

O Too Poetic των Gravediggaz «έπαιζε σκάκι με τον θάνατο»

Είχε ανοίξει τα μάτια λίγα λεπτά πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι. Ετοιμάστηκε γρήγορα για να πάει στη δουλειά. Ο ήλιος είχε μόλις ανατείλει. Συνάντησε στο δρόμο τα ίδια γνώριμα πρόσωπα. Ανθρώπους που έβλεπε καθημερινά, με τους οποίους, όμως, δεν είχε ανταλλάξει κουβέντα. Πού και πού έκαναν ένα νεύμα ο ένας στον άλλον. Ίσως να κρυβόντουσαν πολλά πίσω από αυτή την αυθόρμητη κίνηση: «άλλη μια μέρα στη δούλεψή τους. Βαρέθηκα φίλε. Δεν αντέχω άλλο». Ίσως, όμως, πάλι αυτό το νεύμα να σήμαινε απλά μία «καλημέρα» ή ένα «τι κάνεις;».

Με βήμα πάντα γοργό έφτασε εγκαίρως για ακόμα μία μέρα στο υποκατάστημα του Βagel Factory. Έβαλε την στολή που κάλυπτε την αληθινή του φύση και κρέμασε σε αυτή το ταμπελάκι με το όνομά του. “Anthony Ian Berkeley” ανέγραφε. Οι περισσότεροι, όμως, τον ήξεραν σαν “Too Poetic”.

Αυτή ήταν η καθημερινότητα του. Ένιωθε ευγνώμων για αυτή την δουλειά χάρη στην οποία μπορούσε να έχει... ένα κεραμίδι από πάνω του τα βράδια που κοιμόταν, καθώς για ένα διάστημα υπήρξε άστεγος. Τότε έψαχνε «καβάτζες» για να τον βρει ασφαλή το ξημέρωμα, ενώ άλλες νύχτες τις πέρασε σε άσυλα αστέγων. Χρόνια μετά θα μάθαινε πώς ανάλογες εμπειρίες κουβαλούσαν και οι KRS-One, Brother Ali, MF DOOM, Raekwon και άλλοι πολλοί.

Πλέον, όμως, η ζωή του είχε μπει σε μία τάξη. Υπήρχαν φορές, όμως, που η σκέψη του τον γυρνούσε πίσω στα παλιά, τα οποία μόνο περασμένα δεν ήταν. Αυτό έγινε κι εκείνη τη μέρα. Θυμήθηκε τα πρώτα του βήματα που έκανε στο rap παιχνίδι μαζί με τα μικρότερα αδέλφια του (Brainstorm and E Sharp), με τα οποία σχημάτισαν τους Brothers Grym. Το 1989 μάλιστα μετά την αποχώρηση του Brainstorm από το γκρουπ και λίγο πριν αυτό υπογράψει σε κάποιο label, εκείνος κυκλοφόρησε το Droppin' Signal. Το άλμπουμ που είχε στα σκαριά, όμως δεν κυκλοφόρησε από την Tommy Boy.

FXuoEaoUcAA-6mR

Η σχέση του με το Hip Hop, όμως, είχε ξεκινήσει από πολύ νωρίτερα. Κάπου λίγο πριν από τα μισά της δεκαετίας του 1980 μυήθηκε στην κουλτούρα. Δεν γινόταν μάλλον να γίνει και κάτι διαφορετικό, καθώς ναι μεν γεννήθηκε στο Τρινιντάτ, αλλά μεγάλωσε στο Λονγκ Αϊλαντ. Ο πατέρας του ήταν ιερέας, αλλά και μουσικός και μάλλον από εκείνον… κληρονόμησε το γονίδιο της μουσικής και της δημιουργικότητας, ενώ και ο ίδιος έπαιζε κιθάρα.

Κατά την διάρκεια της βάρδιάς του, όμως, δεν γινόταν να μην περάσει από το μυαλό του κι εκείνο το πρότζεκτ που είχε δημιουργηθεί παρέα με τους Prince Paul (Stetsasonic), Frukwan (Stetsasonic) και RZA (Wu-Tang Clan), οι οποίοι για τις ανάγκες του υιοθέτησαν τα ψευδώνυμα Undertaker, Gatekeeper και RZArector αντίστοιχα, ενώ ο ίδιος... μετονομάστηκε σε Grym Reaper. O Prince Paul είχε αναλάβει να το «τρέξει» και να βρει κάποιο συμβόλαιο με δισκογραφική εταιρεία, καθώς ο RZA εκείνη την περίοδο ήταν απασχολημένος με τους Wu-Tang Clan. Οι προσπάθειές του, όμως, έπεφταν συνεχώς στο κενό κι εδώ και καιρό δεν είχαν κάποιο νέο του.

Έπειτα από αρκετά «πώς μπορώ να σας εξυπηρετήσω;» και «θα θέλατε κάτι άλλο με το bagel σας;» έφτασε η ώρα για το διάλειμμά του. Στις πρώτες βάρδιες του θυμήθηκε πως σκάρωνε στιχάκια και τα έγραφε μανιωδώς στα rhyme books, αλλά πλέον είχε περάσει καιρός από την τελευταία φορά που είχε γράψει κάποια ρίμα σε αυτά. Οι σκέψεις να βγει από το rap παιχνίδι όλο και αυξάνονταν στο μυαλό του. Με αυτά και με αυτά δεν κατάλαβε πώς πέρασε το υπόλοιπο της βάρδιάς του. Μηχανικά τα έκανε όλα πλέον και πήρε τον δρόμο της επιστροφής.

Όταν έφτασε σπίτι είδε το φωτάκι του τηλεφωνητή να αναβοσβήνει. Άκουσε το μήνυμα, χαμογέλασε, ο Ντάρα κάτι του ψιθύρισε στο αυτί, άνοιξε το rhyme book του, έγραψε μερικά στιχάκια και πριν κοιμηθεί έσκισε το ταμπελάκι του Βagel Factory. Ήταν ξανά ο Too Poetic, καθώς ο Prince Paul είχε βρει το πολυπόθητο συμβόλαιο για τους Gravediggaz.

ΥΓ: Toν Απρίλιο του 1999 ο Too Poetic, κατέρρευσε στο studio, διεγνώσθη με καρκίνο και σύμφωνα με την πρώτη διάγνωση είχε μπροστά μόλις τρεις μήνες ζωής. Ήταν μαχητής και παρέμεινε ενεργός ως το τέλος, καθώς «έφυγε» στις 15 Ιουλίου του 2001 και λίγες εβδομάδες πριν από την κυκλοφορία του τρίτου studio άλμπουμ των Gravediggaz “Nightmare in A-Minor” (2001). Είχαν προηγηθεί τα “6 Feet Deep” (1994) και “The Pick, the Sickle and the Shovel” (1997), στα οποία συμμετείχαν και οι Prince Paul και RZA εν αντιθέσει με τον τελευταίο (studio) δίσκο.

ΥΓ1: Σε ένα από τα τελευταία του κομμάτια, αν όχι το τελευταίο του, το “One Life” μαζί με τον Last Emperor, ο Τοο Poetic αναφέρθηκε στη μάχη του με το καρκίνο και την παρομοίασε με μία παρτίδα σκάκι. «... σου απομένουν τρεις μήνες (ζωής). Εγώ και ο θάνατος από τότε παίζουμε σκάκι...».


ΥΓ2: Πέρασαν δύο χρόνια από τον πρώτο... προαυλισμό της στήλης στο KickIt και η παρθενική διήγηση που δημοσιεύτηκε, ήταν άμεση συνδεδεμένη με τους Gravediggaz. Με αφορμή την συμπλήρωση δύο χρόνων συμπόρευσης, θέλησα να επιστρέψω σε κάτι που αφορούσε αυτό το πρότζεκτ.

ΥΓ3: Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω δημόσια για άλλη μια φορά τον Austinmod για την πρόσκληση και όλα τα παιδιά του κίτρινου site και ραδιοφώνου για την συνεργασία και την παρέα. Είχα κι έχω την ευκαιρία να εκφράζω την όποια δημιουργικότητά μου σε πιο σταθερό βαθμό. Πάνω από όλα όμως τους ευχαριστώ γιατί σε αυτήν την συμπόρευση έκανα νέους φίλους. Τα λέμε τον επόμενο μήνα, αλλά ως τότε let's KickIt!

Επικοινωνία

The Story of my Hip Hop

Facebook

Twitter

Instagram

Issuu

RELATED