Features
Το Drifter φιλοξενεί τον Baris, ιδρυτή του Simba Roots Hi-Fi

Regular Mood

/ Features/
2 Ιουν 2019

Το drifter θα παρουσιάζει κάθε πρώτη μέρα του μήνα ένα Reggae Sound System από τον πλανήτη Γη.

Το Drifter φιλοξενεί τον Baris, ιδρυτή του Simba Roots Hi-Fi

Το drifter θα παρουσιάζει κάθε πρώτη μέρα του μήνα ένα Reggae Sound System από τον πλανήτη Γη.

Στο πρώτο drifter φιλοξενούμε τον Baris, ιδρυτή του Simba Roots Hi-Fi το μοναδικό Sound System της Τουρκίας.

Πότε ήταν η πρώτη φορα που άκουσες ένα Reggae LP?

Ξεκίνησα να αγοράζω Reggae δίσκους το 1998, όταν ήμουνα φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Istanbul.

Εκείνες τις μέρες το μόνο που μπορούσες να βρείς ήτανε μερικοί από τους πιο δημοφιλής Reggae Δίσκους όπως του Bob Marley, Peter Tosh κτλ.

Σε second hand δισκοπωλεία και βιβλιοπωλεία ήτανε δύσκολο να βρεις τα Reggae Singles. Ξεκίνησα να συλλέγω Reggae Singles απο τον Selector Asher από την Ελβετία. Του είχα ζητήσει μερικά Roots Reggae Singles όταν είχε έρθει για ένα Show με τον Prince Alla.

O Selector Asher είναι αυτός που μου άνοιξε την πόρτα στον κόσμο των Reggae Singles. Τα Reggae Singles είναι το αυθεντικό πράμα για έναν Selector επειδή αυτός είναι ο τρόπος που οι Selectors ξεκινήσανε να παίζουνε στο Sound System πίσω στις μέρες. Τα Sound Systems ήτανε σαν κινητοί ραδιοφωνικοί σταθμοί όπου προωθούσανε τα Reggae Singles κατευθείαν στον κόσμο, στο νησί που λέγεται Jamaica.

Ταξίδι στον κόσμο των Reggae Singles.

ΒΟΟΚ.jpg

Ένα πολύ ενδιαφέρον οπτικό αφιέρωμα στα Artworks των Τζαμαϊκανών Label από το 1959 μέχρι και το 1979 της Soul Jazz Books. Επιμέλεια από τον Reggae Expert Steve Barrow (Blood And Fire Records) και Stuart Barker (Soul Jazz Records) με κείμενο από τούς Steve Barrow και από τον συγγραφέα Noel Hawks. Μπορείτε να δείτε περισσότερα στο site Soul Jazz Records.

01.jpg

Οι αντάπτορες για τα σαρανταπεντάρια έχουνε κατασκευαστεί από τον Simba Roots και τα τελευταία χρόνια έχουνε γίνει διάσημοι ανάμεσα στους Reggae Selectors και Collectors.

Πότε ήτανε η πρώτη σου φορά σε Sound System Session?

Ήταν στο Amsterdam, στο King Shilloh Sound System τo 2002. Από εκείνη τη μέρα είμαστε αληθινά ευλογημένοι για το Soundsystem.

02.jpg

Από την εμφάνιση του Simba Roots στην Αθήνα τον περασμένο Ιανουάριο καλεσμένος του Irie Action Sound System. Φωτογραφία: Γιώργος Βιτσάρας.

Πότε δημιούργησες το Sound System σου?..

Δημιούργησα το πρώτο Reggae Sound System Project που ονομάζεται "Simba Roots Hi-Fi" τον Ιανουάριο του 2013.

03.jpg

Φωτογραφία μέσα από την αποθήκη του Simba Roots.

04.jpg

Φωτογραφία από το Set το Up του Simba Roots Hi – Fi στό Woodstock Kadikoy

Πως σε λένε και από πόσα άτομα αποτελείται το Ηχοσύστημα?

Τώρα είμαστε τρείς και μερικοί ακόμα φίλοι που συμμετέχουν δίνοντας χέρι βοηθείας για το κουβάλημα των κουτιών από session σε session.

Ονομάζομαι Baris και είμαι ο ιδρυτής του Sound System που τρέχουμε με την Reggaelation (Beril) και τον Dubfactor (Uzeyir) όλοι μπορούμε να χειριστούμε και να επιλέξουμε κομμάτια μετά από πολλά χρόνια συλλογής Reggae δίσκων και άσκηση στην κουλτούρα των Sound Systems.

05.jpg

Reggaelation (Beril)

06.jpg

Dubfactor (Uzeyir)

Είναι το Sound System η μόνη σου δουλειά?

Όχι δεν είναι η μόνη. Παίρνουμε την δουλειά του Sound System στα σοβαρά, αλλά δεν μπορούμε να βγάλουμε χρήματα από το Sound System. Όταν παίρνουμε μερικά χρήματα από τα sessions τα χρησιμοποιούμε για το Sound System και για την διάδοση της κουλτούρας.

Το κάνουμε για την αγάπη, για την διάδοση του μηνύματος και την προσπάθεια ώθησης της Reggae κουλτούρας στο υψηλότερο συνειδησιακό επίπεδο ως αποστολή. Το σημαντικότερο είναι να το κρατάμε αληθινό, αυτό κάνουμε. Σαν επάγγελμα είμαι ηλεκτρολόγος μηχανικός.

71.jpg

Πότε ήτανε η τελευταία φορά που βρέθηκες σε Sound System Session?

Η τελευταία μεγάλη Sound System βραδιά που πήγα, ήτανε με ένα από τα μεγαλύτερα Sound System της Ιταλίας που λέγεται 48 Roots στην Μπολόνια σαν επίτιμος καλεσμένος τον περασμένο Μάρτιο.


08.jpg

09.jpg

Αγαπάει η πόλη σου τα Sound System Sessions?

Είμαστε το μοναδικό ενεργό Reggae Sound System αυτή τη στιγμή. Οι άνθρωποι που έρχονται απολαμβάνουνε τον χορό, αισθάνονται τις δονήσεις και αυτό τους κάνει να ξανάρχονται.
Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε στη Βαβυλωνα ελεύθερους χώρους για να μπορεί ένας άνθρωπος να νιώσει άνετα και να ανανεώνει ψυχή και σώμα με ‘Conscious Music’ σε ένα καλό Sound System.

Επειδή εκπροσωπούμαι αυτήν την κουλτούρα στην κοινότητα, πρέπει να κάνουμε την δουλειά με το Sound System σωστά και κατάλληλα. Άμα η παρουσίαση δεν είναι επιτυχημένη δεν μπορείς να προσελκύσεις κόσμο στα Dances. Tο Sound System είναι το όπλο μας και πρέπει να χρησιμοποιείται με θετικό τρόπο.

Φέρνουμε ένα συνειδησιακό μήνυμα για να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους με την δύναμη του Sound System.

Τα καλύτερα πρέπει να έρθουνε.

Η Istanbul έχει μεγάλες δυνατότητες επειδή είναι μία μεγάλη πόλη με πάνω από 15 εκατομμύρια κατοίκους.

Είμαι περήφανος που έχουμε κάνει αρκετά μεγάλα Sessions με διεθνή Dub καλλιτέχνες τα τελευταία δύο χρόνια όπου αυτή η Μητρόπολη δεν είχε ξαναδεί.

10.jpg

11.jpg

Ποιό είναι το πιο δυναμικό Sound System Session που σου έχει μείνει στο μυαλό?

Έχουμε κάνει αρκετά αξέχαστα Sessions. Παίζοντας σαν Selector και ερχόμενος απο την Istanbul το κλείσιμο του DUB CAMP FESTIVAL στην Γαλλία το 2018 ήτανε αποκορύφωμα για εμένα.


Είχαμε την τιμή να φιλοξενήσουμε τον Bredda Neil (King Shilloh) στην Istanbul το 2015 αυτό ειναι ένα αξέχαστο session για εμάς. Ήτανε κάτι που το φανταζόμασταν απο το 2002 τότε που είχαμε πάει για πρώτη φορά σε ένα Sound System Session.
RELATED